Örby bibliotek. Foto: Linnéa Gellerfelt

Örby får öppen förskola för nyanlända

Örby ska få en ny öppen förskola som riktar sig till nyanlända, med särskild fokus på pappor och deras barn. Lokalen är Örby bibliotek.

  • Publicerad 19:00, 10 sep 2019

På fredag 27 september öppnar en ny öppen förskola i Örby bibliotek. Det är stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör som riktar sig särskilt till de nyanlända familjerna som bor i modulhusen i Örby.

– Vi har försökt få de som bor i genomgångslägenheterna att komma till de öppna förskolor som redan finns, men det har varit svårt. Så nu provar vi att komma till dem istället. Och vi hoppas på en blandning, att även föräldrar som bor i Örby sedan tidigare dyker upp, säger projektledaren Mia Stavling.   

Pappa-öppet på lördagar

Nya öppna förskolan ska vara öppen på fredagar 9-12 och lördagar 10-13, där lördagarna är särskilt tillägnade pappor och deras barn 0-6 år. För att förtydliga det söker nu stadsdelen en till två pappor som vill vara med och leda lördagsgrupperna. De får i så fall gå en kurs som handlar om män och jämställdhet som staden betalar.

– Vi hoppas att det lockar fler män om också män är med och håller i träffarna. Vi vill att det ska få fler pappor att vilja ta del av sina barns småbarnsår, säger Mia Stavling.

– Många av papporna som bor på genomgångsboendet har börjat på SFI, praktikplatser, börjat jobba och så vidare så de har sällan tid en vardag, därför lägger vi det på lördagar, tillägger hon.  

Örbys öppna förskola kommer att vara öppen fram till slutet av år 2020. Den finansieras av länsstyrelsen som ett integrationsprojekt. Mejla maria.stavling@stockholm.se om du vill hjälpa till på lördagar.

Så minskas öppettiderna på Gubbängens och Sköndals bibliotek

Nyheter "Tråkigt" Biblioteken i både Gubbängen och Sköndal får dra ner på öppettiderna till följd av åtstramningarna i budgeten.måndag 23/9 17:35

Flera bibliotek i Söderort och Sjöstan drar ner på öppettider

Nyheter Gröndal, Aspudden, Hammarby Sjöstad och Årsta berörs: "Aldrig roligt att begränsa" Biblioteken i Gröndal, Aspudden, Luma och Årsta tillhör dem som drabbas när öppettiderna i staden ses över till följd av åtstramningar i budgeten.måndag 23/9 16:52