Tillverkning pågår, i Örby. Foto: KFUM Örby scoutkår/Albin Sunnanbo

Örby-scouter tillverkar coronaskydd

Scouterna i Örby har tillverkat 300 ansiktsskydd som delats ut till anställda på äldreboenden i området. Nu efterlyser de material för att kunna göra fler.

  • Publicerad 16:32, 20 apr 2020

Barnen i KFUM Örby scoutkår har satt sin vanliga verksamhet på paus. Orsaken: De tillverkar skyddsvisir till äldreboenden i området istället. Under påsken samlades 20 unga scouter och scoutledare och tillsammans skapade de drygt 200 visir.  

Tillverkas av overhead-ark

Idén dök upp efter att en av scoutledarna, som jobbar på ett äldreboende, insåg att det behövs mycket mer skyddsutrustning ute på boendena. Det hela vädrades hos Örbys scouter och det visade sig att alla ville vara med och hjälpa till.

– Vi kände starkt att vi ville bidra men visste först inte hur. Sedan dök detta behov upp från ett äldreboende, då fanns det något konkret som vi faktiskt kunde göra, säger scoutledaren Albin Sunnanbo.

Det var ett av områdets äldreboenden som försåg scouterna med ett startkit med de delar som behövs så att de kunde dra igång tillverkningen. De tog också hjälp av Södersjukhusets instruktioner kring hur man sätter ihop visiret på ett bra och säkert sätt. Visiren tillverkas av resorband, en slags svamp, overheadark och häftklamrar.

De fixar skyddsvisir till äldreomsorgen

Efterlyser mer material

När de 200 skydden var klara ville de tillverka fler men för att kunna göra det behövdes fler genomskinliga overhead-ark. En fråga lades ut på sociala medier av scoutkåren och efter bara ett par dagar hade de fått in mer material. Det gjorde att ytterligare 100 skydd kunde skapas.   

Scoutledarna menar att, förutom att bidra konkret med något i situationen med corona, så lär sig barnen och ungdomarna att samarbeta, och många tycker att det är roligt att göra något annorlunda, enligt Albin Sunnanbo. De cirka 300 skydden har levererats till äldreboenden i Örby.

Scouterna är redo att tillverka ännu fler skydd om de får in material, därför efterlyser de nu ännu fler overhead-ark. Har du så du kan skänka, lämna i scouternas brevlåda på Kärnbovägen 6 eller kontakta dem på orbyscout.kfum.se. Deras arbete kan följas på Instagram/orbyscoutkar.

Kulturcenter på Östermalm blir verkstad för vårdutrustning

KFUM Örby scoutkår

KFUM betyder Kristliga Föreningen av Unga Människor. Rörelsen står för en helhetssyn på människan i form av kropp, själ och ande. De skapades i London 1844 och finns idag i 130 länder. De arbetar, enligt dem själva, för att skapa mötesplatser där unga ”kan utvecklas till sin fulla potential”. Det finns 150 KFUM-föreningar i Sverige, varav Örby scoutkår är en. De har funnits i området sedan 1956 och bedriver verksamhet för barn och unga upp till 18 år med upptagningsområde Örby, Älvsjö, Högdalen och Stureby.

Visa merVisa mindre