Skolreformen diskuterades flitigt under mötet i Bromma stadsdelsnämnd i torsdags. Nu är det bara ett möte kvar innan årsskiftet. Foto: Jonna Claesson

Ordkrig om heltid i förskolan i Bromma

Ja eller nej till heltid i förskolan för föräldralediga, det är frågan. Det var det i alla fall under mötet i Bromma stadsdelsnämnd i torsdags.

  • Publicerad 16:25, 26 nov 2018

Under den förra mandatperioden klubbade den rödgrönrosa majoriteten igenom att alla barn har rätt att gå heltid på förskola, även om en förälder är föräldraledig med ett yngre syskon. Reformen har varit kritiserad sedan dess och Alliansen lovade att riva upp beslutet vid en valseger.

Nu har stadsledningskontoret lagt fram ett förslag om att gå tillbaka till de tidigare reglerna – alltså att barn till föräldralediga med annat barn ges rätten att vistas på förskolan max 30 timmar i veckan. Det skulle Brommas stadsdelsnämnd ta ställning till på torsdagskvällen – och det blev en het potatis under mötet.

De lovar riva upp heltidsreformen i förskolan

Johan Heinonen (S) tillsammans med flera socialdemokrater och Lillemor Samuelsson (V) lämnade in ett eget förslag till beslut.

– Vi tycker att man ska ta fram ett grundligt beslutsunderlag innan man tar ett sådant beslut. Det finns ingen anledning att hasta fram det här, sa Lillemor Samuelsson (V) och fortsatte:

– Förskolan är avgörande för barns lärande och utveckling och vi tycker att alla barn ska ha rätt att gå i förskolan. Vi måste utgå ifrån barnens behov och ve den chef som enbart lyssnar till personalens behov.

Ställde sig bakom förslaget

Hanna Wistrand (L), var inte sen med motargument.

– Väldigt mycket vackra ord nu men ni gav inga medel för det ändamålet. Det vi vänder oss mot är att man inte respekterar de pedagoger som jobbar inom omsorg. Ska man göra sådana insatser som ni gjorde får man skjuta till med medel, sa hon och fick medhåll från sina grönblåa kollegor.

Efter att Cecilia Obermüller (MP), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, ställt förslagen mot varandra konstaterade man ändå att nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag om förkortad tid.