TUMULT. Filmen som visar tumultet när en gravid kvinna avvisades vid en biljettkontroll fick stor spridning. Foto: Privat

Ordningsvakt som ingrep mot gravid kvinna säger upp sig

Den ordningsvakt som deltog i ett uppmärksammat ingripandet av en gravid kvinna vid Hötorget tidigare i år och skulle återgå till sin tjänst säger nu upp sig. Det uppger DN efter att tidningen avslöjat att denne spridit rasism via sitt Flashback-konto.

  • Publicerad 13:55, 11 apr 2019

Det var i slutet av januari i år som en gravid kvinna blev avvisad från en tunnelbanevagn vid en biljettkontroll. På en film som snabbt spreds syntes hur två ordningsvakter tryckte ned kvinnan mot en bänk, trots hennes och flera andra personers protester.

Händelsen uppmärksammades stort och åklagare inledde en förundersökning mot de båda ordningsvakterna, som samtidigt togs ur tjänst. Den 2 april meddelades att förundersökningen lades ned då åklagaren inte ansåg att brott kunde styrkas.

Gravid kvinna till sjukhus efter tumult med vakter i t-banan

I samband med det meddelades att en av ordningsvakterna skulle återgå i tjänst. Men efter ett avslöjande i DN om att denne spridit rasistiska kommenterar via sitt Flashback-konto meddelar säkerhetsföretaget CSG att ordningsvakten nu har sagt upp sig samtidigt som en internutredning har startat, rapporterar DN på torsdagen.

– Jag blir både förvånad och ledsen. Det som framkommer är mycket allvarligt och jag kommer aldrig tolerera några som helst yttringar av rasism i vår verksamhet, säger CSG:s vd Pelle Johansson i en skriftlig kommentar till DN.

Ordningsvakter tvingade gravid kvinna av t-banan – tas ur tjänst