En ordningsvakt som jobbat vid Stureplan är dömd för två våldtäkter. Foto: Andreas Enbuske

Ordningsvakt vid Stureplan döms för våldtäkter

En 26-årige ordningsvakt har beskyllt kvinnor på Stureplanskrogar för att ha knarkat och sedan krävt sexuella handlingar i motprestation för att inte polisanmäla. Nu döms han till tre års fängelse, skriver DN.

  • Publicerad 14:36, 17 apr 2019

Den 26-åriga ordningsvakten har varit anställd på flera krogar kring Stureplan och döms nu för två fall av våldtäkt och två fall av tjänstefel.

I januari gick mannen fram till en kvinna på en krog vid Stureplan och frågade om hon hade narkotika på sig. Hon svarade då att hon en gång använt narkotika. Ordningsvakten ska då ha hotat med att gå till polisen och i samtalet med kvinnan förstod hon att han ville ha sex med henne som en motprestation. Därför lovade han henne att komma hem till honom senare på kvällen, vilket hon inte gjorde. I stället ringde hon krogen och berättade om ordningsvaktens beteende, skriver Dagens Nyheter.

Några veckor senare ska mannen i tjänsten, enligt domen, på samma krog ha hotat en kvinna att anmäla henne för narkotikabrott och sedan utnyttjat situationen för att föra med sig henne in på en toalett. Där ska han ha tvingat henne till oralsex i utbyte mot att inte anmäla henne, skriver Dagens Nyheter. Mannen menar att han inte har något minne av kvällen.

Ordningsvakt åtalas för två våldtäkter vid Stureplan

I november skedde ytterligare en händelse på en annan krog vid Stureplan. Då ska ordningsvakten ha gått fram till en kvinna och frågat om hon tagit droger, varpå han fört ut henne i ett trapphus och våldtagit henne. Enligt domen uppger kvinnan att hon fick panik och blev paralyserad vid tillfället, medan mannen säger att hon var med på det hela, skriver DN.

Mannen döms till tre års fängelse för våldtäkt av Stockholms tingsrätt, och ska betala 115.000 kronor vardera till kvinnorna. Dessutom ska han betala ytterligare 5 000 kronor till kvinnan i fallet i januari förra året, uppger DN.