STÄNGS AV. Två ordningsvakter stängs av efter gårdagens händelse där en gravid kvinna avvisades vid en biljettkontroll. Foto: Privat

Ordningsvakter tvingade gravid kvinna av t-banan – tas ur tjänst

Två ordningsvakter som var inblandade i gårdagens händelse där en gravid kvinna avvisades från t-banan i samband med en biljettkontroll har nu tagits ur tjänst. ”Medan den interna utredningen pågår är de här ordningsvakterna tagna ur tjänst”, säger SL:s pressavdelning.

  • Publicerad 11:35, 1 feb 2019

Det vid 20-tiden i går kväll som en tumultartad situation uppstod vid Hötorgets tunnelbanestation i samband med att en kvinna skulle avvisas vid en biljettkontroll.

Kvinnan, som var höggravid, protesterade högljutt och fler ordningsvakter kallades till platsen för att bistå i ingripandet.

En film som har fått stor spridning på sociala medier visar hur kvinnan förs ut ur t-banevagnen och sedan trycks ner med magen mot en bänk. På filmen hörs också hur flera vittnen försöker få vakterna att avbryta ingripandet.

Kvinnan fick efter händelsen föras till sjukhus med ambulans och polisen har inlett förundersökning mot både kvinnan och ordningsvakterna avseende våldsamt motstånd respektive tjänstefel.

Gravid kvinna till sjukhus efter tumult med vakter i t-banan

Även en intern utredning har påbörjats och i samband med det har två av ordningsvakterna stängts av, uppger Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till DN, som först kunde berätta om avstängningarna.

– Jag har varit i kontakt med trafikförvaltningens ledning för att få deras bild och säkerställa att det görs en grundlig utredning. Jag vill signalera att vi ser allvarligt på detta och att vi vidtar alla åtgärder, säger Kristoffer Tamsons (M) till tidningen.

Han säger vidare till tidningen att han hoppas att situationen var ett undantag.

– Oaktat vad man kommer fram till i utredningarna vill jag att det här ska vara ett undantag. Jag kommer att kalla till mig trafikförvaltningens ledning för djupare samtal på måndagen, säger han.

"Jag påverkas av sådana här incidenter"

På frågan om SL har fortsatt förtroende för vaktbolaget CSG. Svarar han:

– Jag påverkas av sådana här incidenter som alla andra, men jag vill inte föregå den interna utredningen. Den får gå till botten med vad som har hänt.

SL:s pressavdelning bekräftar att en internutredning har inletts och att ordningsvakterna har tagits ur tjänst och är arbetsbefriade tills vidare.

– Medan den interna utredningen pågår är de här ordningsvakterna tagna ur tjänst, säger Elin Lindström vid SL:s pressavdelning till StockholmDirekt.