Förlängs. Ordningsvakter kommer fortsätta röra sig kring Brommaplan i tre år till, något som trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) är positiv till. Foto: Sacharias Källdén

Ordningsvakterna blir kvar vid Brommaplan – i tre år till

Förra hösten tecknade Stockholms stad ett avtal med polismyndigheten om att ha ordningsvakter patrullerandes vid Brommaplan. Nu har avtalet förlängts till 2022.

  • Publicerad 12:01, 18 sep 2019

Ett LOV 3-område (lagen om ordningsvakter) är ett specifikt område där ordningsvakter har rätt att använda sina befogenheter. Ett av områdena är Brommaplan, där stadens ordningsvakter funnits i ett års tid. Nu står det klart att staden har förlängt avtalet med polisen i ytterligare tre år.

– Generellt sett är polisen väldigt nöjd med insatserna i staden. Ordningsvakterna utgör ett viktigt komplement och förstärker polisens arbete, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Han berättar att det idag finns ungefär 85 ordningsvakter i staden, och att den grönblå majoritetens mål är att komma upp i 100 stycken.

Räcker 100 ordningsvakter?

– Det finns alltid behov av den här yrkesgruppen, men 100 vakter är en rejäl förstärkning från 18, som det var när vi tog över makten i oktober. Det här är en verksamhet som växt på ganska kort tid, och jag är noga med att kvaliteten ska säkerställas, det är det viktigaste, säger Erik Slottner.

Vill ha närmare samarbete

Stadens ordningsvakter har inte befogenhet att verka inom andra LOV-områden, som vid busshållplatser, perronger och andra platser inom kollektivtrafiken, eftersom SL har ett separat avtal med polismyndigheten om egna ordningsvakter.

Dock menar Erik Slottner att det kan vara till fördel om ordningsvakter inom olika områden kan verka över gränserna.

– Vi har förhoppningar om att SL:s vakter kan samarbeta med våra. De möter ungefär samma problematik, och det vore toppen om de kan utöka samarbetet, exempelvis om det är extra stökigt utanför spärrarna. Enligt avtalen som finns idag fungerar det inte så, där måste vi från kommunen och regionen komma överens om ett bra samarbete, säger han.

Ordningsvakter i Stockholms stad

Utöver den grundläggande ordningsvaktsutbildningen som man gör hos polisen, går ordningsvakter som arbetar för Stockholms stad en tre veckors kompletterande utbildning.

Den rör bland annat konflikthantering, likabehandling och antidiskriminering, sexualbrott och terrorattentat.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre