Avbokat. En organisation med kopplingar till Grå vargarna skulle ha hållit möte på Subtopia. Foto: Mostphotos

Organisation kopplad till turkisk fascistgrupp skulle ha möte i kulturcenter

Ett svensk-turkiskt kulturförenings evenemang på Subtopia i Alby i helgen visade sig vara ett möte med organisation med kopplingar till den turkiska fascistgruppen Grå vargarna. – Vi bokade av dem direkt, säger Krister Kalte, VD.

  • Publicerad 11:55, 6 apr 2018

Det var en privatperson som uppmärksammade Subtopia på saken.

– Vi fick se ett event på Facebook som skulle hållas hos oss den här dagen och tiden. Det var en helt annan organisation än den som stod på bokningen till Subtopia. När vi sen kollade upp den med experter visade det sig att den hade kopplingar till Grå vargarna, säger Krister Kalte, vd för Upplev Botkyrka (det kommunala bolaget som Subtopia ingår i).

Beslutet att avboka mötet fattades omgående, enligt Krister Kalte.

– Det är en fascistisk och högerextrem organisation och uppfyller inte den demokratiska värdegrund som Subtopia står för, säger Krister Kalte.

Idrottsklubb bakom mötet med turkisk toppolitiker i Fittja

Bokningen gjordes av en förening med säte i Vårby.

– Det väckte inga misstankar, det är många föreningar som bokar lokaler hos oss. Vi kände inget behov att kolla upp det då, säger han.

Efter händelsen ska rutiner och villkor för lokaluthyrning ses över. Subtopia ska också lära sig mer om olika extrema grupper och organisationer.

– Vi ska antingen se till att vi har den här kunskapen in house och knyta upp personer vi kan rådfråga i de här fallen, säger Krister Kalte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.