Linjeorientering. Filippa Nyberg i täten, med kompisen Lydia Ljungkvist Bogdanovic och pappa Jan Nyberg i bakgrunden. Foto: Claudio Britos

Orienterare hittade hem i Sätra

Tumba-Mälarhöjdens Orienteringsklubb, med en av sina baser i Harbrostugan, har hittat nytt hem i en övergiven stuga intill Sätraskogen.

  • Publicerad 16:50, 23 apr 2019

Små fyrkantigt inplastade karttecken flyger omkring i den kyliga vårvinden. Elsa Törnros, en av ledarna för dagens träning, håller i uppvärmningen för de unga nybörjarorienterarna. Det är kartteckensstafett.

– Ni blir uppdelade i tre lag. Jag kommer ge er varsin lapp som det står ett karttecken på. Den första i ledet ska springa och hämta symbolen för karttecknet och sen springa tillbaka till laget, instruerar hon.

Alla nickar att de har förstått, sen sätter de igång.

– Det är ungefär 20 barn med i gruppen just nu, de flesta är nya, berättar Elsa Törnros.

Men det är inte bara barnen som är nya i klubben – det är även deras föräldrar.

– Att föräldrarna följer med på träningen är en förutsättning i den här gruppen, berättar hon.

Orienteringsklubben har länge haft bland annat Sätra som sitt orienteringsområde. Deras karta sträcker sig hela vägen från Sätra idrottsplats till Skärholmens gård. Den K-märkta stugan, som går under namnet Långsätra, ligger mitt i klubbens karta och är ny för den här terminen. Håkan Elderstig, ordförande i klubben, berättar varför valet föll på just den här stugan.

Kartgenomgång. Elsa Törnros går igenom dagens karta med Jan Nyberg, Filippa Nyberg och Lydia Ljungkvist Bogdanovic. Foto: Claudio Britos

– Det är en rolig historia. Jag och min äldsta son hade länge pratat om att vi behövde en ny klubbstuga. Vi kollade på flera stugor här i Sätra, men ingen passade oss. När jag och min son satt och pratade om hur synd det var att vi inte lyckades få tag i någon klubbstuga kom en man fram till oss och berättade om Långsätrastugan, som länge hade stått tom. Den var helt perfekt!

Klubben har med anledning av den nya och bättre placerade stugan försökt värva nya medlemmar från närområdet. Dels via sociala medier, men även genom att lägga informationspapper i brevlådorna.

– Det blev de äldre ungdomarnas uppgift under förra veckans träning, skrattar han.

Kartor och kontroller

Håkan Elderstig har just nu genomgång med föräldrarna. Först går han igenom de karttecken som de behöver kunna för dagens orientering, sen hämtar han dagens karta. Det blir linjeorientering.

– Man vet att man är på rätt väg om man hittar kontrollerna som sitter väl synliga längs med banan. När man kommer tillbaka får man visa var kontrollerna satt, berättar Håkan Elderstig.

Fika. Efter träningen får både barn och vuxna värma upp sig i klubbstugan. I bakgrunden ser vi Håkan Elderstig och Jan Nyberg. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Den här gruppen håller just nu på med gula kartor, vilket betyder att banorna mest ligger på gångvägar och stigar.

– När de blivit äldre och har mer erfarenhet får de börja springa i skogen, förklarar Håkan Elderstig.

Efter genomgången får föräldrarna vänta tills barnen blir klara med uppvärmningen, sen ger de sig ut på orienteringsbanan tillsammans.

Jan Nyberg är en av föräldrarna som är med på dagens träning. Han har precis börjat i klubben med sin fru och deras två barn. Det här är deras fjärde pass.

– Det var barnens initiativ att börja med orientering. Jag har inte orienterat på flera år. Och det är många karttecken som man har glömt bort. Men hela familjen har lärt sig mycket under den här korta tiden, berättar han.

När man kommer tillbaka från orienteringsbanan får man gå upp i klubbstugan och värma sig. Där serveras saft och smörgåsar, sen blir det en avslutande genomgång av dagens träning.

Samling. Elsa Törnros håller i upprop och genomgång innan träningen drar igång. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Orienteringsklubben

År 1999 bildades Tumba-Mälarhöjden Orienteringsklubb, TMOK, som en tävlings- och träningsallians mellan klubbarna Mälarhöjden IK och IFK Tumba OK.

Föreningen har omkring 300 medlemmar.

Föreningen har tre klubbstugor - Harbrostugan, Puckgränd och Långsätrastugan.

Det finns träningar och tävlingar för alla åldrar.

Visa merVisa mindre