TRÄNING. SIK:s orienteringssektion lägger om sitt vårprogram och hoppas attrahera de många som nu väljer att ta sig en löprunda eller promenad i Ursviks motionsområde. Foto: Anders Ekström/Mikael Andersson

Orienterarna har fått sällskap i skogen

Betydligt fler tar sig ut på motionsrundor istället för till gym, sim- och sporthallar i coronatider. Sundbybergs orienteringsklubb väljer nu att sprida ut sina motionstävlingar under en hel vecka.

  • Publicerad 12:05, 6 apr 2020

Normalt arrangerar SIK:s orienteringssektion motionstävlingar en gång i veckan.

Snart, från 20 april, kör klubben istället en motionsaktivitet som sträcker sig över en hel vecka. Det innebär att kontrollerna placeras ut och motionärerna kan tävla den veckodag som passar bäst. Poängen är att klubben minimerar antalet funktionärer i arbete och att deltagarna troligtvis sprids ut över en hel vecka.

– Deltagarna hämtar ut sin karta på nätet, springer när de passar och lägger in sin rutt och tid på nätet, säger ordföranden Jan Kihl.

Skogen är bra miljö

Folkhälsomyndigheten rekommenderar träning i bland annat skogen, och enligt Jan Kihl har de märkt av att fler väljer att träna i Ursviks motionsspår med omnejd.

– Absolut. Vi har ställt in all ordinarie träningsverksamhet för våra äldsta, +70. Men eftersom mycket tävlingar ställs in blir det mer aktivitet under våra ordinarie träningar. Och vi ser och märker att många fler tar sig ut i motionsspåren och skogen, säger Jan Kihl.

Om det råder aktivitet i skogen och spåren är det desto lugnare i själva motionsgården. Många byter om hemma och klubben ser gärna så lite spring som möjligt i föreningshuset med tanke på smittorisken.

Tradition inom orientering

En tradition inom svensk orientering är Naturpasset. Från april till oktober finns 40 kontroller utplacerade i Ursvik. Dessa kan besökas i ett svep eller under flera månader (se faktaruta).

Det här är Naturpasset

En karta med kontroller och instruktioner om hur du går till väga.

Naturpasset över Ursviksskogen kan du bland annat köpa i Ursviks motionsgård och på Ica i Järvastaden.

Naturpasset är Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning, och arrangeras av flera orienteringsklubbar i Sverige.

Källa: Sundbybergs IK Orientering

Stockholm Direkt