Poppis. Alfred med karta och kompass i högsta hugg. Foto: Privat

Orienteringsboom i Söderorts skogar

Fullbokade orienteringskurser, kö till barngrupper och rekordförsäljning av kartor. Coronaepidemin gör att allt fler jagar kontroller i Söderorts skogar.

  • Publicerad 16:53, 30 apr 2020

Att många hoppar över inneträning och besök på gymmet märks ute i skogarna – och hos orienteringsklubbarna.

Skogsluffarnas OK, som håller till i Nackareservatet, har den senaste tiden sett en ovanligt stor tillströmning av nya medlemmar. För första gången på länge är det kö till klubbens barngrupper och deras vuxenkurs som drar igång i maj, som brukar vara svår att fylla, blev i år fullbokad på två dagar.

– Det har aldrig hänt tidigare. Vi har fått ställa in den kursen några gånger tidigare för att intresset har varit så lågt, säger Karin Führ Lindqvist, ordförande i Skogsluffarnas OK.

Orienterare. Skogsluffarnas OK har lagt märke till att fler vill ut och orientera. Här på bild föreningsmedlemmen Marcus med sin son. Foto: Privat

Kontrollfreaks. John, Vilgot, Tage och Sixten är taggade inför orienteringsträningen. Foto: Privat

"Ett extra tryck"

Försäljningen av kartan till det så kallade Naturpasset, för den som vill orientera på egen hand, har också gått i rasande takt. På tre veckor har Skogsluffarna sålt fler kartor än man gjorde på hela förra året.

Just nu är deras kartor till Naturpasset helt slut men fler har beställts och är på gång, lovar Karin Führ Lindqvist.

En liknande trend märks i Älvsjöskogen, berättar Christer Nordström, kassör på OK Älvsjö-Örby. Där drog man igång Naturpasset extra tidigt i år.

– Det var både av hänsyn till corona och vädret. Vi märkte att folk var intresserade. Det har blivit ett extra tryck. Det är både de som återupptäcker sporten och nybörjare. Det är väldigt många som inte har orienterat sen skolan eller lumpen, säger Christer Nordström.

Fler chanser att prova på

För att fånga upp nybörjarna utökar Skogsluffarnas OK sin prova på-orientering. Varje lördag fram till 30 maj finns det en ny bana att testa med start vid Brotorpsstugan. Där finns en instruktör från klubben på plats och kompass att låna.

– Orientering är ypperligt i de här tiderna och det känns fint att vi kan fylla en funktion när så mycket annat ställs in. Skogen är ju fri och du springer själv, kartor hämtas utomhus, man kommer ombytt och frisk och vi förväntar oss att alla håller avstånd, säger Karin Führ Lindqvist.

På sikt hoppas hon att att klubben kan se en mer stadigvarande uppgång av medlemmar.

– I förlängningen hoppas vi självklart att det här kan få fler att få upp ögon för sporten och att de fortsätter för att de tycker att det är kul. Vi misstänker att vi kommer se ännu fler som vill prova på och hoppas på ett uppsving, säger hon.

Vill du orientera på egen hand?

Flera orienteringsklubbar i Stockholm säljer kartor till det så kallade Naturpasset.

Det är olika rundor i olika skogar, men alla naturpass har fasta kontroller som sitter uppe hela våren och sommaren som man kan besöka när man vill. Man behöver alltså inte träna organiserat i någon klubb.

Naturpasset finns bland annat i Älvsjöskogen, Gömmarskogen och Nackareservatet.

Mer information och hela listan på klubbar som säljer Naturpasset, var kartorna kan köpas och i vilka skogar som kontrollerna finns hittar du på http://www.naturpasset.se/
 

Visa merVisa mindre