Jordbruksdike. De branta sidorna längs med Ormstaån ger ökad erosionsrisk. Foto: VallentunaDirekt

Ormstaån flyttas när Roslagsbanan renoveras

När Roslagsbanan öppnar i höst igen ska landskapet ha fått sig ett rejält upplyft. Då kommer nämligen stora delar av Ormstaån ha fått flytta på sig, för att göra plats för spårområdet.

  • Publicerad 12:05, 16 mar 2020

Det var för trångt helt enkelt kring ån.

I samband med att Roslagsbanan renoveras så kommer det också ett annat projekt på köpet: Ormstaån måste flyttas. Projektet är nödvändigt för att säkra stabiliteten i marken kring banvallen.

– Det här kommer att innebära en förbättring i den avsikten att erosionsrisken minskar på kanterna. Det här är ett gammalt jordbruksdike som är ganska brant, säger Frida Hellblom, vattenhandläggare på Vallentuna kommun.

Det är Trafikförvaltningen som står för själva omdragningen av ån, även om det är kommunen som äger marken. Insatsen sker strax norr om korsningen mellan Teknikvägen och Banvägen, och ån kommer att hamna ett hundratal meter österut.

– Den ska dras om på två ställen och den längsta sträckan blir på runt 750 meter, säger Frida Hellblom.

Vallentuna kan få mer pengar till vattenvård

För knappt ett år sedan förberedde sig kommunen för att söka pengar för att rena flera vattendrag i Vallentuna, bland annat Ormstaån. Pengarna sökte i höstas, och inom någon vecka lär de ha fått besked. Det innebär att reningen kan genomföras först efter att ån har flyttats.

– Dels har vi sökt för att kunna göra åtgärder på Snapptunaån, och så har vi sökt för dagvattendammen och en våtmarkspark mellan kyrkan och Stockholmsvägen, säger Frida Hellblom.

Roslagsbanans Kårstalinje kommer att vara helt stängd från Täby kyrkby och norrut, från 6 april till och med 7 november på grund av renoveringar. Dels ska man anlägga 2 kilometer dubbelspår mellan Täby kyrkby och Kragstalund. Dels ska man anlägga en ny depå i Molnby, för städning och avställning av tåg. Samtidigt ska man göra en rad upprustningar längs med spåret, som bland annat har resulterat i att återvinningsstationen i Lindholmen har försvunnit. Nu påverkar det alltså även Ormstaån.

– Det var för trångt helt enkelt kring ån, så nu ska man dra om den. Det skulle bli för mycket rasrisk om ån fick vara kvar, säger Frida Hellblom.

Avstängningarna – alla datum

Avstängning Kårstalinjen

Täby kyrkby – Kårsta, 6/4 – 9/4 och 15/4 – 7/11

Stockholms östra – Kårsta, 10 – 14/4

Visinge – Kårsta, 5/4 och 31/10 – 1/11

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt