Lek. Här experimenterar femteklassarna Freja Begtsson och Saskia Göransson med att uttrycka olika känslor och stämningar med kroppen. Foto: Mikael Andersson

Ormstaskolans femmor skapar sin egen dans

Ormstaskolans idrottsbarack får känna av några sista stampande små fötter innan eleverna flyttar in i nya Hagaskolan i höst. På måndagen fick klass 5B lära sig att uttrycka känslor genom rörelser här.

  • Publicerad 17:15, 7 jun 2019

Det är lättare att idrotta när man får röra på sig. Man kanske också får mer energi till lektionen

– Glad, på ett slappt sätt.

Det är känslan som Ludvig Petersson, 11, valde att dansa ut i idrottshallen idag när klassen fick sätta ihop egna koreografier tillsammans.

Det är statliga pengar till kultursatsningen Skapande skola som gjort det möjligt för Ormstaskolan att anlita danskonstnären Amanda Norlander och filmaren Helene Berg, som leder aktiviteten. Dagens aktiviteter kallar de för "Skapa dansfilm".

– På sex år har vi träffat cirka 3000 elever och ofta får vi höra från pedagoger att många elever blomstrar på andra sätt, säger Amanda Norlander.

Eleverna får välja en känsla var, och sedan hittar de på en rörelse som uttrycker den känslan. Efter det sätts alla rörelser ihop till en koreografi.

Allt filmas, för att sedan redigeras ihop till en film.

Tanke. Ledarna Amanda Norlander och Helene Berg vill ta bort prestionsångesten från dansen. Foto: Mikael Andersson

Rektorn Jonas Hård tror att sådana här aktiviteter stärker gemenskapen i klassen.

– Det är ett sätt att jobba mer med gemenskap och delaktighet i olika uttrycksformer. Dans är en fin uttrycksform som vi kommer fortsätta med på Hagaskolan under nästa läsår, säger han.

Femteklassarna Erika, 11, och Tuva, 12, tyckte att det var en rolig och nyttig aktivitet.

– Det var roligt att hitta på danser tillsammans i grupp. Jag dansade förut när jag var liten, säger Erika.

– Det kändes bra. Det är lättare att idrotta när man får röra på sig. Man kanske också får mer energi till lektionen, säger Tuva Öhdalen, som dansat sedan hon var 4 år.

Kimberley Gustavsson är kulturproducent och samordnare för Skapande skola i Vallentuna kommun och var på besök när eleverna känslodansade.

– Dans är ett eget språk. Det är ett sätt att kommunicera vad vi behöver, vad vi vill och vad vi inte vill. Det är inte alltid det finns ord men kanske en rörelse, en melodi eller en bild, säger hon.

Delaktiga. På Ormstaskolan stärker eleverna gemenskapen med uttrycksfulla rörelser. Foto: Mikael Andersson

Skapande skola

Skapande skola-aktiviter väljs ut inför varje termin med skolan, kultursamordnare och kulturombud.

Tanken är att varje elev ska få två till tre kulturupplevelser per läsår.

Andra projekt på gång är fotoutställning och musikskapande.

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08

Beslut om Engelska skolan i Vallentuna skjuts upp

Nyheter Osäker framtid för nya friskolan Byggandet av Engelska skolan i Åbygläntan dröjer. Istället vill kommunstyrelsen nu granska avtalet mellan parterna igen. Detta efter en överklagan från Socialdemokraterna, som menar att avtalet...måndag 24/6 17:07
Stockholm Direkt