MINSKAR. Att skolan flyttar längre bort gör att färre barnfamiljer flyttar ut till Adelsö, tror Marja Conradsson som tillsammans med Martin Andersson driver butiken på ön. Foto: Mikael Andersson/Lasse Carlsson

Oro för avfolkning om skolan flyttar

Närheten till skolan är viktig för att barnfamiljer ska flytta till Adelsö. Det menar matbutikens ägare på ön som är väldigt oroliga för hur en skolflytt skulle påverka deras verksamhet.

  • Publicerad 11:34, 28 apr 2020

Vad händer med en bygd när dess skola stänger? Det är frågan som vaknat på Adelsö efter beskedet att barnen på Munsö skola planeras flytta till Sundby skola, 1,7 mil bort.

Skolan är nära förbunden med barnfamiljernas inflyttning, och det är i sin tur bärande för många andra hörnstenar i ett samhälle. Det menar Marja Conradsson som driver matbutiken på Adelsö.

– Ett sånt här beslut kan vara avgörande för huruvida vi ska kunna finnas kvar eller inte, säger hon.

När hon och hennes familj flyttade ut till Adelsö permanent var närheten till skolan en väldigt stor del i beslutet.

– Vi hade aldrig vågat flyttat ut och startat verksamhet på ön om barnen hade varit tvungna att åka hela vägen ner till Ekerö för att gå i skolan, säger hon.

Ekeröalliansen: Skolflytten är inte ett politiskt beslut

Under fyra år har Marja Conradsson och hennes man drivit Adelsö butik – och sett försäljningen öka med en tredjedel.

– Det är samma fyra år som nuvarande skolledning har sett elevantalet minska i skolan. Jag tycker det visar att det lokala underlaget finns, men att det handlar om att driva en attraktiv verksamhet som folk vill ha, säger hon.

Sparkrav bakom förslag att flytta Munsö skola

Butiken på Adelsö är ombud för Systembolaget, apotek och post. Och folk på ön vill ha sin butik, menar Marja Conradsson. Men minskad inflyttning är ett rejält hot mot affärens överlevnad.

– Vi driver redan en verksamhet med väldigt små marginaler och vi är beroende av att Adelsö ska vara en attraktiv plats att flytta till, säger hon.

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt