Fullsatt. Kyrkan i Bredäng var närmast fullsatt. Många ville ha svar från Hyresgästföreningen om hur det kommer bli med hyrorna efter Stenas renoveringar. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Oro för kraftiga hyreshöjningar i Bredäng

Godkänn renoveringar utan att veta vad det kommer kosta. Den situationen har hyresgäster i Bredäng hamnat i, när Stena fastigheter ska stambyta och renovera sitt bestånd.

  • Publicerad 10:20, 11 maj 2018

Det är fullsatt i Bredängs kyrka under tisdagen. Boende i Stena fastigheters bostäder på Tempelriddarvägen, Vita Liljans väg och Frimurarvägen är oroliga.

– Det känns som att de vill göra lyxrenoveringar på sina hyresgästers bekostnad. Som de mer eller mindre vill tvinga på oss, säger Linda Karlsson.

Planerna på stambyten och renoveringar som fastighetsägaren vill göra i de över 300 lägenheterna har pågått länge, sedan 2014. Likaså hyregästernas strid mot alltför höjda hyror.

Högre hyresnivåer

Och ännu vet ingen vad hyrorna kommer hamna på, förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Stena pågår fortfarande. Men Hyresgästföreningens bud ligger på cirka 3000 kronor mer i månaden för den lägsta nivån av upprustning, en höjning som kan införas stegvis under fem år.

– Det är betydligt högre nivåer än vad som var aktuellt för några år sedan. Det som har hänt är att hyresnämnden tryckt upp hyresnivåerna i beslut efter beslut. Det är inget vi önskat men nu ligger vi på de nivåerna, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, under mötet.

Det är hyror som blir svåra för många att klara av.

– Jag känner flera som kommer få det väldigt svårt om det här går igenom, även om de tar det minsta alternativet. Vi kan klara det eftersom vi har två inkomster, men det påverkar ju vår livskvalitet, säger hyresgästen Ellinor Hultman.

’’Inte rimligt’’

Linda Karlsson håller med.

– Det kan inte vara rimligt att betala innerstadshyror när man bor här. Med såna höjningar blir det inte mycket över till semester för en småbarnsfamilj. Man får lite känslan av att de vill byta ut oss som bor här.

Mikael Svenske, kommunikatör på Stena fastigheter, vill inte uttala sig om hyrorna innan förhandlingarna är klara, men säger att bolaget ska hjälpa de som inte har råd att bo kvar.

– Dels ska vi göra allt vi kan för att matcha dem med andra bostäder inom vårt Bredängsbestånd, kanske finns det de som vill bo i mindre lägenheter. Och dels kan vi hjälpa dem byta genom Bostadsförmedlingens övriga likvärdiga bestånd, säger han.

"Luddig information"

Flera hyresgäster har också reagerat på brev som Stena skickat hem till sina hyresgäster den senaste månaden, där Stena begär att de ska godkänna att renoveringarna görs. Annars hamnar ärendet i hyresnämnden.

– Det har varit väldigt luddig information i dem och rätt hotfull ton. Men hur ska vi skriva under dem utan att veta vad vi godkänner och vad hyreshöjningen då kommer bli?, undrar Linda Karlsson.

Hyresgästföreningen har uppmanat boende att inte skriva under breven innan allt är färdigförhandlat.

Mikael Svenske tycker att de har varit tydliga i breven och poängterar att det inte handlar om ett godkännande av hyreshöjning – bara av upprustningarna.

Men kan du förstå att folk tvekar att skriva under innan de vet vad hyran kommer bli?

– Vi har i följebrev förklarat varför vi juridiskt måste göra så här och att det är en annan sak än att godkänna hyresnivån. Tyvärr så är det 15 till 18 månaders väntetid i hyresnämnden, och vi måste förhålla oss till det när det gäller så här stora projekt. Hade det bara varit en veckas väntetid hade vi så klart väntat tills allt var färdigförhandlat.

Planen är att renoveringarna ska sätta igång under hösten 2019.

Delseger för Bredängs boendenätverk

Bredängs hyresgäster vill ha svar

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.