Åhörarstolarna fylldes när stadsdelsnämnden hade sitt septembermöte i Bromsten igår. Foto: Stella Papapanagiotou

Oro för personalflykt i Spånga-Tensta

Den senaste veckornas attacker mot förvaltningens lokaler i Spånga-Tensta kommer att få konsekvenser även på lång sikt, enligt stadsdelsdirektör Per Kjellander. "Vi får ställa in oss på att flera väljer att sluta", sa han till politiker och åhörare när stadsdelsnämnden hade möte igår.

  • Publicerad 12:03, 21 sep 2018

Låt inte de onda krafterna vinna

Just nu pågår ett omfattande saneringsarbete i entrén på Fagerstagatan 15 i Lunda där hundratals tjänstepersoner i Spånga-Tenstas förvaltning sitter. Attacken i slutet på augusti, då någon slängde in brinnande bildäck både där och på medborgarkontoret i Tensta, har satt spår.

Brandattentat mot kommunkontor i Tensta

Efter brandattacken – nu flyttar förvaltningen tillbaka

Och sociala insatsgruppens kontor är tills vidare stängt efter en misstänkt skjutning mot fasaden natten mot onsdagen nu i veckan. Arbetet fortgår, men från annan plats.

Dessutom, musikfestivalen Gädca, som traditionsenligt hölls i Spånga by samma dag som Tensta marknad, höll på att inte bli av i år, eftersom någon tände eld på scenen. Det lyckades dock arrangören tillsammans med förvaltningen lösa genom att få dit en ny scen, till de cirka 3000 besökande ungdomarnas glädje.

Ingen är gripen än för något av brotten.

- Våra medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete och hållit igång verksamheten. Men de är inte oberörda. Det är redan idag svårt att rekrytera personal till Spånga-Tensta och nu kommer det att bli ännu svårare. Redan nu under hösten tror jag att flera duktiga medarbetare kommer att välja att jobba någon annanstans, sa Per Kjellander, stadsdelsdirektör, när han informerade stadsdelens politiker om läget efter attackerna under gårdagens möte i nämnden.

Många på plats

Det var gott om folk i publiken och flera bad om ordet och tackade för ett gott arbete. En ung man vädjade om att inte låta kriminella få som de vill, genom att till exempel flytta sociala insatsgruppen (SIG) permanent.

- Jag är själv ett levande exempel på att SIG är viktig. Jag var kriminell en gång i tiden men fick hjälp av dem. Nu jobbar jag och har blivit pappa, sa han.

Hagi Farah, engagerad förälder från Tensta vädjade:

- Låt inte de onda krafterna vinna. Säg hur vi alla kan hjälpa till, sa han.

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande sa att en viktig del i arbetet är att vuxna tar sitt föräldraansvar på allvar.

Sus Andersson (MP), ordförande tog upp de öppna trygghetsmötena som nu hålls i alla stadsdelens områden.

- Det pågår ett intensivt arbete med att revidera vår trygghetsstrategi, sa Sus Andersson.

Kvällens duracellkanin:

Det var inte mycket debatt om ärendena på gårdagens möte. Ordförande Sus Andersson svingade klubban och betade av listan i rask takt.

Kvällens gnabb:

I ett ärende om att Blå huset i Tensta inte kommer att fortsätta drivas av Stadsmissionen när avtalet går ut 2020 lades två särskilda uttalande om framtiden för verksamheten. Ett av allianspartierna (M, L, samt med stöd av ersättarna från C och KD) och ett av MP och V.

- Jag hade gärna sett att vi kunde stödja varandra här men eftersom majoriteten inte stödjer vårt så stödjer vi inte heller ert, sa Ole-Jörgen Persson.

Kvällens sportnyhet

Alla partier ställde stig bakom medborgarförslaget om att sätta upp belysning på Edingekrokens bollplan.

Sugen på mer?

Protokollet med alla beslut från mötet publiceras HÄR när det är justerat och klart.

Nästa sammaträde hålls 25 oktober klockan 18 i Spångafolkan, Spångavägen 353.

Stockholm Direkt