Salen på Tensta servicehus var fullsatt på årets första möte i stadsdelsnämnden. Foto: Stella Papapanagiotou

Oro i Tensta efter våldsam start på året

Ett mord och ett mordförsök bara i januari. Flera Tenstabor som kom till årets första möte i stadsdelsnämnden vädjade till politikerna om hjälp att få stopp på det dödliga våldet.

  • Publicerad 17:02, 1 feb 2019

I går, torsdag, var det dags för årets första möte i stadsdelsnämnden, den här gången i Tensta servicehus. Ny majoritet, ny ordförande som höll i klubban och bland annat årets verksamhetsplan på dagordningen.

Men det som var i fokus under allmänhetens frågestund var de två skjutningar mot unga män som inträffat i Tensta i januari, där den ena avled av sina skador.

Tre män misstänkta för dödsskjutningen i Tensta släppta

Man skjuten i Tensta i går kväll

En man ställde sig upp och läste en text som var en vädjan om hjälp från föräldrar i området, om att få stopp på det dödliga våldet. Han fick en varm applåd från åhörarna i den fullsatta salen.

Ordföranden Ole-Jörgen Persson (M) försäkrade att det inte finns någon viktigare uppgift än att bekämpa våldet.

– Ni ska veta att vi alla vill hjälpa till för att få bukt med våldet som vårt område drabbas av gång på gång. Jag skulle vilja säga att vi ska lösa det snabbt och effektivt men det kan jag inte. Men vi vill gärna träffas och prata om hur vi tillsammans kan göra området tryggare och säkrare, sa han till de boende på plats.

Vice ordförande Rashid Mohamed (V) instämde:

– Vi delar er sorg och förtvivlan. Det är inte okej att vi begraver våra ungdomar en efter en. Tillsammans ska vi göra allt vi kan, sa han.

På initiativ av Tenstabon Hadji Farah hölls sedan en tyst minut för våldets offer.

Budgetfajt

Kvällens stora diskussionen mellan partierna under själva nämndmötet var som väntat årets verksamhetsplan och budget.

Medborgarvärdarna hänger löst i Spånga-Tensta

Rashid Mohamed (V) kritiserade den grönblå majoriteten för att stadsdelen nu måste spara.

– Det här är ett nedskärningsjobb. Den nya majoriteten skär ner på barn, kultur- och fritid. Stadsdelen ska spara 5,6 miljoner. Nu är det medborgarvärdarnas framtid som diskuteras, vad blir det sen? Ska man skära ner på fältare? Ordningsvakter som ni vill ha är inte lösningen på områdets problem, sa han bland annat.

Han fick svar av flera av de grönblå.

– Ett problem är att den förra majoriteten finansierade långsiktiga satsningar med tllfälliga medel. Fritidsgårdarna, parklekarna, fältarna och upprustningen av våra parker ska värnas. Det finns heller inga beslut om medborgarvärdarna i den här budgeten, de kommer att fortsätta jobba som vanligt, men alla satsningar måste utvärderas, sa Ole-Jörgen Persson (M).

Sus Andersson (MP), som var ordförande förra mandatperioden och nu också ingår i den nya majoriteten underströk att hon var "oerhört stolt" om årets verksamhetsplan.

Kvällens papegoja

Årets föreningsbidrag klubbades på mötet. Totalt två miljoner, ett av de högsta beloppen i staden, delas i år ut i Spånga-Tensta. Igår klubbades bidrag till 14 föreningar, där Verdandi fick största delen på 840 000 kronor.

Det blev många snarlika förslag till beslut – och reservationer – på raken.

21 föreningar hade ansökt om föreningsbidrag till en sammanlagd summa på 6,9 miljoner.

Svingar klubban igen

Stadsdelsnämndens före detta ordförande Sus Andersson (MP), blev utsedd till ny ordförande i näringslivsrådet.

Vill du ha mer?

HÄR kan du läsa protokollet med alla beslut när det publiceras.

Nästa möte är torsdag 7 mars klockan 18 i Spångafolkan, Spångavägen 353.

Då startar allmänhetens frågestund. Själva mötet börjar klockan tidigast 18.30.

Här ska Kälvesta få falluckor – mot fortkörare

Nyheter Så fungerar det nya hindret För att hindra att folk kör för fort tittar staden på en ny metod – falluckor. Sörgårdsvägen i Kälvesta är en av två platser i Stockholm där det nya hindret ska testas.fredag 16/8 17:30

Nu går startskottet för årets kräftfiske i Mälaren

Nyheter "Får du en kräfta i Mälaren får du fyra i insjöarna" Det vankas kräftsäsong i Stockholm. För den som vill ge sig ut med burar och håv krävs både fiskekort och tålamod – och en rejäl näve dill.fredag 16/8 15:45

Vi är Västerort

Stockholm Direkt