Armine Saghyan, hyresgäst. Foto: Anton Kyhlbäck

Oro när bostäder ska säljas

Grannar på Malmvägen vill få en andra chans att ombilda sina hyresrätter. I väntan på besked tar de strid för att fastigheten inte ska säljas vidare till privata hyresvärdar.

  • Publicerad 09:00, 6 apr 2019

Varför vill man sälja till andra, men inte oss?

Ett grannskap på Malmvägen i Sollentuna har tagit strid för sina hem.

På tisdagen träffades ett 60-tal hyresgäster under BRF Malmparkens informationsmöte i en källarlokal på Malmvägen. I samband med försäljningen av Sollentunahems hyresrätter fick hyresgästerna en förfrågan om att ombilda sina hyresrätter, alltså ett hembud.

Men den dåvarande bostadsrättsföreningens styrelse besvarade förfrågan till fel instans, och en styrelseledamot gick bort på grund av sjukdom. Nuvarande styrelse överklagar nu överlåtelsen av lagfarten av de två fastigheterna, traktören 8 och 9, hos hyresnämnden i Stockholm.

Vill ta striden långt

Medlemmarna är oroliga för att hamna i händerna på en privat hyresvärd, och vill ta striden så långt det går.

– Om man inte ens vill träffas för att diskutera, då känns det som att vi borde ha rätten på vår sida, säger en av medlemmarna under mötet.

– Det finns en liten chans. Lagen är till för att skydda de svaga, säger Mohamed Musa, protokollförare under mötet och hyresgäst.

På mötet är det främst föräldrar, men även yngre hyresgäster, och flera berättar om sin oro för ökade hyror och vad som ska hända med Malmvägen. 2016 tog kommunen beslutet att 2 000 av Sollentunahems hyresrätter ska säljas. Man vill släppa in fler privata aktörer och investera i nya byggprojekt.

”Vill skapa gemenskap”

Innan det ska hyresgästerna få en chans att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter genom en förening.

– Varför vill man sälja till andra, men inte oss? Vi vill få chansen att skapa en gemenskap här. Skapa integration på riktigt, säger Armine Saghyan, flerbarnsmamma och hyresgäst.

Sommaren 2017 stod det klart att hyresrätterna skulle säljas vidare.

Protestlistor skapades

Sollentuna hyresrättsförening engagerades i frågan, det skapades protestlistor och många av de boende uttryckte oro. Martin Lindfors, vd för Sollentunahem, svarade då på frågorna. Han kommenterar fallet BRF Malmparken och menar att föreningen har haft god tid på sig att svara på hembudet.

– Vi har lagt ner mycket administrativ tid på det här, och vill inte göra det igen. Nu fokuserar vi på vårt förvaltningsuppdrag, säger han.

Det som kan stoppa försäljningen och vända processen är ett ägardirektiv från kommunen.

Men föreningen har fått ett nej.

Tatiana Yetke, en av grannarna, säger att det är orättvist.

– Vi vill få den här chansen, det känns orättvist att vi inte ska kunna få den på det här sättet. Vi vill kunna samarbeta med kommunen, politiker. Vi behöver den rösten här, säger hon.

En annan bostadsrättsföreningen på Malmvägen har ganska nyligen fått förfrågan om hembud. I framtiden skulle föreningarna kunna slås ihop – framhåller grannarna – för Malmvägen och vara en del i att utveckla området. Medlemmarna är noga med att de inte vill skapa en pajkastning med kommunen.

– Om vi får möjligheten så vill vi samarbeta, och lära varandra respektera de här lokalerna. Då kan vi blomma ut och visa andra utsatta områden att man faktiskt kan, säger Armine Saghyan.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du bada med din hund

Nyheter Sex olika badplatser i Sollentuna Generellt går det bra att bada med hunden på badplatserna i Sollentuna – med ett par undantag – förutsatt att den är kopplad och att ägaren följer så kallad god sed.måndag 24/6 11:30

Stigenberg utesluts ur SD

Nyheter Kommunföreningens ordförande får gå Partitoppen utesluter Sverigedemokraternas gruppledare i Sollentuna.måndag 24/6 11:20

Nya SL-försöken för kyla i sommar

Nyheter Värmebölja. ✓ Knapptrick ✓ Nya AC-bussar – osäkert med svalka på ersättningsbussarna Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.måndag 24/6 8:09
Stockholm Direkt