FLYTTAR. Busshållplatserna för buss 178 och 179 vid Kista station flyttar till andra sidan vägen. Hagi Farah, medborgarvärd, befarar att barn kommer att springa över den trafikerade vägen.

Oro när SL flyttar busshållplats vid Kista galleria

Buss 178 och 179, som går från Kista station mot Vällingby och Mörby, flyttar över vägen till Danmarksgatan. Hagi Farah, medborgarvärd, befarar att barn kommer att springa över den trafikerade vägen.

  • Publicerad 13:47, 7 dec 2018

FLYTTAR. Busshållplatserna för buss 178 och 179 vid Kista station flyttar till andra sidan vägen. Hagi Farah, medborgarvärd, befarar att barn kommer att springa över den trafikerade vägen. Foto: Anna Wettergård

– Det är många barn som går i Kistaskolan, som tar den här bussen. De kommer att springa över gatan, säger Hagi Farah.

Han tycker inte att man borde ha flyttat de här bussarna, som går ofta och som används av många barn. Han tycker att SL borde tänka om, och ändra sitt beslut innan det händer en olycka.

– Man kan inte vänta med att göra något tills en olycka redan har hänt, säger han.

Den som känner till platsen förstår vad han menar. Den nya busshållplatsen ligger på andra sidan den väg som trafikeras flitigt av bussar; som dessutom ofta kör flera i bredd. Det finns ett övergångsställe, men det ligger en bit bort. Det ligger nära till hands att tro att barn kommer att gena om de till exempel är på väg att missa sin buss.

Men Claes Keisu på SL:s presstjänst säger att man har tänkt på säkerheten.

– Tanken med flytten är att förenkla resvägen för bussarna, som får en enklare körväg.

Han berättar att bussarna nu inte måste åka in på bussgatan vid Kista station, utan kan hålla sig ute på Danmarksgatan. Samtidigt kommer Danmarksgatan att enkelriktas, så att mötande trafik kommer att försvinna, vilket ytterligare förenklar körvägen.

– Det finns alltid en risk att folk springer över vägen. Men eftersom de här rutinerna är nya kommer förarna att hålla extra mycket uppsikt. Det kommer också att finnas trafikvärdar som håller koll, säger han och avslutar:

– Det här är inte heller hugget i sten. Vi gör det här på försök nu och så utvärderar vi det om några månader.

ENKELRIKTAS. Danmarksvägen blir enkelriktad när busshållplatsen flyttar, vilket innebär att körvägen för bussförarna kommer att bli enklare. Foto: Anna Wettergård