På torsdagen hade Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Ett femtontal medborgare kom för att lyssna. Foto: Evelina Hertz

Oro över polisbrist på gårdagens nämndmöte i Hässelby-Vällingby

Ja till ny förskola i Hässelby villastad, kritik mot att delar av Skolörten blir seniorboende och oro över polisens resursbrist. Det blev heta diskussioner när lokalpolitikerna sammanträdde på torsdagskvällen.

  • Publicerad 08:50, 19 maj 2017

Kvällens viktiga beslut:

1. Politikerna sa ja till att en ny förskola ska byggas på Snårvindevägen i Hässelby villastad. Som vi tidigare har berättat är den tänkt att ersätta de två nuvarande förskolorna på Snödroppsgränd och Drivbänksvägen. Samtidigt ska den ge plats åt fler barn, förskolan ska rymma 106 barn fördelat på sex avdelningar.

Kostnaden beräknas bli knappt 44 miljoner kronor. Nästa steg är att kommunstyrelsens ekonomiutskott ska fatta beslut och därefter ska förvaltningen teckna de avtal som behövs. Bygglov planeras att sökas i februari nästa år och om allt går enligt plan ska förskolan kunna ta emot barn från hösten 2019.

2. Förvaltningen säger upp hyresavtalet med Micasa fastigheter i delar av Skolörtens servicehus. Tanken är att 49 av de totalt 134 lägenheterna istället ska byggas om till seniorboende med aktivitetscenter. Nästa steg är att frågan ska upp i kommunstyrelsens ekonomiutskott.

LÄS MER: Delar av Skolörten kan bli seniorboende

Kvällens heta potatisar:

1. Flera var oroliga över att Vällingbypolisen måste lägga sin satsning mot gängkriminaliteten på is på grund av personalbrist.

– Polismyndigheten måste se över sina resurser och prioritera Hässelby-Vällingby. En nedläggning projektet skulle skada våra förebyggande insatser och det viktigt att allt sker parallellt. Vi kommer självklart att bevaka den här frågan, sa ordförande Kadir Kasirga (S).

LÄS MER: Polisens satsning mot gängkriminaliteten läggs på is

2. Äldreomsorgen i stadsdelen. Både boende i Hässelby-Vällingby som kommit för att lyssna och Liberalerna var mycket upprörda över Skolörten.

– Det är bedrövligt, vi reserverar oss starkt, sa Helen Jäderlund Eckart (L).

Kvällens nej:

Moderaterna och Centern har tidigare lämnat in en skrivelse om att förskolorna i Hässelby-Vällingby ska ansluta sig till Förskolebrevet, framtaget av retorikern Elaine Eksvärd med syftet att förebygga att barn utsätts för sexuella övergrepp. Förvaltningen anser att man redan har en tillräckligt bra plan för det arbetet och att det därför inte är nödvändigt. Politikerna höll med och det blir inget Förskolebrev.

– En väldigt bra genomgång av hur arbetet ser ut, till och med en gammal stöt som jag som jobbat länge i förskola lärde mig en hel del, konstaterade Leif Larsson (V) efter genomgången.

... efterlysning:

En boende undrade var medborgarförslaget hon skickade in för två år sen om att aktivera stadsdelens kulturarv tagit vägen. Ingen kunde exakt svara på vad som hänt men tydligen ska det ha hamnat hos Kulturförvaltningen. "Byråkratisk förstoppning", tyckte författaren till medborgarförslaget.

Ordförande Kadir Kasirga (S) höll med om att det varit dålig återkoppling och förvaltningen ska undersöka vad som hänt. Han ska även lyfta frågan om bättre kommunikation mellan nämnden och de olika fackförvaltningarna i kommunfullmäktige.

... fråga:

Det var många som undrade vad som händer med Icas gamla lokal i Hässelby gårds centrum, inklusive stadsdelsdirektör Ulla Thorslund. Hon har pratat med fastighetsägaren Fastpartner och det kan vara något på gång med ett livsmedelskedja. Fortsättning följer....

Kvällens snabba:

1. Ett medborgarförslag om en ny konstgräsplan i Kälvesta skickas vidare till Idrottsnämnden.

2. Tack vare statsbidrag kan Hässelby-Vällingby erbjuda ytterligare ett 70-tal sommarjobbsplatser för unga i stadsdelen, utöver de 850 redan planerade.

3. I sommar kommer folk att avrådas från att bada på Maltesholmsbadets östra del, på grund av dåligt badvatten. Miljöförvaltningen vet ännu inte varför det bara är en del som ger utslag. Skyltar ska sättas upp på platsen.

4. Andelen unga mellan 18 och 24 år i stadsdelen med ekonomiskt bistånd fortsätter att minska.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nordens bästa krog stänger

Nyheter Har gått i konkurs I 13 år har stjärnkrogen Esperanto huserat på Kungstensgatan på Östermalm. 2016 valdes den till Nordens bästa restaurang. Men nu är det över.torsdag 21/6 14:58

Nio-till-fem-jobb är inget för Parisa

Nyheter Under sommaren kommer vi varje vecka intervjua en Vallentunapolitiker. Först ut är Parisa Liljestrand (M). Hon berättar vilka som är de viktigaste frågorna i årets val, vad hon gör på fritiden och...torsdag 21/6 14:09