Oro på asylboendet efter "Ku Klux Klan"-aktion

Efter att ett stort träkors satts i brand utanför asylboendet i Farsta, är många i huset rädda. "Vi kommer attackeras här igen, jag är helt säker på det", säger en man på boendet.

  • Publicerad 14:25, 23 sep 2016

Vi kommer från krig. Vi är vana

Det har nu gått nästan tre veckor sedan ett två meter högt brinnande träkors restes på kullen mitt emot asylboendet i Farsta. Bara några dagar senare krossades en av husets fönsterrutor - och de nazistiska slagorden "Bevara Sverige Svenskt" sprejades på en stor skylt framför boendet.

LÄS MER: Brinnande träkors mitt emot Farstas asylboende: "Riktig Ku Klux Klan-stil"

Ungefär 500 personer bor i dag i det gamla hotellet som omvandlats till asylboende. Och bland människorna i huset är stämningen orolig. Eftersom det bara var ungefär tjugo personer som såg vad som skedde så är informationen knapphändig, berättar en kurdisk man som inte vill medverka med namn.

– Folk är väldigt rädda nu. Det bor många familjer här, det är säkert 50 barn i huset. För dem är det fruktansvärt, berättar mannen som själv bott i huset under snart nio månader.

En man som flytt från Syrien, som inte heller han vill medverka med namn, berättar att det svåraste varit att trösta sonen som blivit väldigt rädd efter aktionen.

– Han är bara 12 år gammal. Han har påverkats mycket av det här. Jag försöker lugna honom så gott jag kan men han känner sig hotad, säger han.

Själva ska de dock inte ha blivit skrämda av händelsen.

– Vi kommer från länder där det flyger bomber och där man ser döda kroppar ligga över gatorna varje dag. Vi kommer från krig. Vi är vana, säger mannen från irakiska Kurdistan.

"Tar det här på största allvar"

Enligt flera av de boende är den säkerhetspersonal som i dag är anställd på hemmet långt i från tillräcklig för att garantera säkerheten vid en ny attack. Men asylboendets presschef, Hans Uhrus, vill inte svara på några frågor kring vare sig bemanning eller säkerhetsrutiner.

– Det är ingenting vi vare sig kan eller bör kommentera. Men vi tar det här på största allvar, vi för en dialog med Migrationsverket och polisen om det inträffade. Så vitt vi kan bedöma har det inte påverkat de boendes situation eller deras upplevelse av att bo på hemmet, det var en relativt begränsad händelse.

Ni har inte vidtagit några extra åtgärder efter händelsen?

– Det kan jag inte kommentera. Men sedan vi startade asylboendet har vi jobbat tillsammans med Migrationsverket för att skapa en så trygg och säker miljö som möjligt, både på in- och utsidan av boendet. Det fortsätter vi naturligtvis med, det ligger högt på vår agenda varje dag, säger Hans Uhrus.

"Det kommer hända igen"

Men mannen från irakiska Kurdistan säger att han har svårt att se att han någonsin kommer känna trygghet.

– Sverige är inte samma öppna vänliga land som när jag kom hit för tre år sedan. Rasisternas röster höjs överallt, till och med i riksdagen. Vi kommer attackeras här igen, jag är helt säker på det. Och till Irak kan jag inte åka. Det känns som att man står i en eldcirkel och sakta men säkert väntar på att brinna upp.

LÄS ÄVEN:

Brinnande träkors mitt emot Farstas asylboende: "Riktig Ku Klux Klan-stil"

Skylthaveri på gata i Mälarhöjden

Nyheter Tre olika stavningar på stadens officiella gatuskyltar Hjortsbergsvägen, Hjortbersvägen eller Hjortbergsvägen? Tre skyltar, tre stavningar, en och samma gata. Nu ska slarvfelen i Mälarhöjden rättas till.måndag 27/1 13:10

Så är dina grannar – enligt söksajten

Nyheter Stereotyp eller sanning? Söderortsbor tycker till om populära tjänsten Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt...lördag 25/1 8:00