Oro. Caroline Davidsson och Vanja Sandell jobbar på ridskolan och de är båda oroliga för smittan. "Det är på så nära håll nu", säger Vanja. Foto: Maria Svensson

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.

  • Publicerad 16:30, 15 feb 2019

På ridskolan Skånsta ryttare i Åkersberga har fyra hästar dött i det aggressiva viruset. Ett fall har också upptäckts på Värmdö och nu sluter stall upp runt om i Stockholm för att stoppa smittspridning.

Stockholm läns ridsportförbund har tillsammans med Svenska ridsportförbundet satt ett tävlingsstopp fram till 7 mars. På Täby RC har både träningar och en dressyrtävling i slutet på februari ställts in.

– Vi försöker flytta på tävlingen men det är många tävlingar som ska få nya tider så det blir trångt i kalandern. Det blir en förlorad start på säsongen. Men vi får försöka kraftsamla när det här eländet är över, säger Mikael Karlén, ordförande för Täby RC.

På Vallentuna Ridskola har man också stoppas tävlingar. För att förhindra smittspridning står det virus- och bakteriedödande spray vid varje stallingång. Dessutom har alla elever och föräldrar har fått information om att utrustning och kläder måste bytas om de används i andra stall. Men hur väl det efterföljs kan ridskolan inte kontrollera.

– Jag kan inte mer än lita på att alla förstår allvaret i detta. Vi lägger våra hästars liv i andra människors händer, säger Malin Hamilton som äger ridskolan tillsammans med sin man Magnus Hamilton.

Smittade djur visar inte symtom på flera dagar så man kan sprida smittan mellan stall utan att veta om det. Och skulle en smitta komma till en ridskola som Vallentunas har det fruktansvärda konsekvenser, menar hon.

– Det kan slå ut ett helt stall. I stallet i Åkersberga har fyra hästar dött och hälften har insjuknat. Det en katastrof det som har hänt. Vidden av det här är enorm och hjärtat blöder för de som drabbats, säger hon.

Foto: Lisa Halldén

Foto: Maria Svensson

Detta är viruset EHV-1

Viruset smittar via noskontakt, men även indirekt via luften, föremål och personer.

Luftburet kan smittan spridas i ett stall eller mellan hagar som ligger mycket nära varandra. Smittan sprids normalt sätt inte längre än 50 meter.

Feber är ofta det första tecknet på att en häst är smittad. Andra symtom är nedsatt aptit, trötthet, hosta och snuva. Hästen kan också få svullna ben och vinglig gång. Symtomen kan vara mycket milda.

En smittad häst bör hållas isolerad minst minst tre och helst fyra veckor efter sista symtom.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Foto: Maria Svensson

Foto: Maria Svensson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kaffe och mjölksyra när Täbys värstinglopp ska testas

Nyheter Laddar upp för deltagarrekord Ett säkert vårtecken är alla joggare som dyker upp i löparspåren. Den uthålligaste sorten kan du stöta på i Täby den 31 mars, när banorna ska provspringas inför Täby Extreme Challenge.onsdag 20/3 16:43

Kafé sålde köpejuice som färskpressad

Nyheter "Var en rolig grej" Café Mj´s i Mörby centrum saluförde juice som "vår egna färskpressade juice". Men när kommunens inspektörer var på plats upptäckte man att det var färdigköpt juice från en annan tillverkare i...onsdag 20/3 15:00