Barbro Holmberg är vice ordförande för TP Förskolor. Foto: Lisa Halldén

Oroliga föräldrar efter nattens förskolebränder

Efter bränderna på förskolorna i Näsby Park är stämningen låg. Platsen är fortfarande avspärrad och polis finns på plats.

  • Publicerad 12:47, 25 jan 2019

Strax efter klockan 12 natten till fredagen började två förskolor i Näsby Park att brinna. Kort därefter kom ytterligare ett larm om att även en lada i närheten brann.

Ladan som låg intill Näsby Slott ska brandpersonal ha låtit brinna ner till grunden, då den inte ansågs gå att rädda.

På förskolorna är alla avdelningar rökskadade. Två av dem är totalförstörda på grund av branden. Röklukten ligger i luften och ett svagt larm hörs från skolan.

Förskolor i brand i norra Stockholm

Förskolorna som är privatägda och drivs av TP förskolor har spärrats av och två polisbilar är på platsen och bevakar avspärrningen.

– Vi har suttit här hela natten och nu väntar vi på teknisk undersökning, säger Emma Forsberg från polisen i kommunen.

Stängt. Polisen har spärrat av förskolorna som brann under natten. Foto: Maria Svensson

Barbro Holmberg är vice ordförande för TP Förskolor. Hon står utanför Näsbylundens förskola och Slottets förskola som är de byggnader som brunnit. Det rör sig om 120 barn som nu är drabbade av nedstängningen.

– Det är förskräckligt, när vi kom hit tidigare idag möttes vi av oroliga föräldrar, en del är väldigt ledsna, säger hon.

Skolan arbetar nu tillsammans med kommunen för att så snart som möjligt hitta en ersättningslokal som barnen kan få vara i.

– Vi kommer de närmaste dagarna att skicka ut information till våra föräldrar. Vi hoppas att vi hittar lokaler så snart som möjligt men det är svårt att hitta något i närområdet, säger Barbro Holmberg.

Kommunen: "Ett övergrepp mot barnen"

Flera föräldrar och andra personer i närområdet går förbi och tittar in på den förstörda förskolan. En förälder vi möter har två barn som i vanliga fall går på förskolan.

– Det är en stressfaktor och en otrygghet. De som var först på platsen var väldigt chockade, säger hon.

– Jag tror att barnen behöver se och förstå vad som har hänt, vi har bara läst om det i media så vi ville se själva hur det såg ut, säger hon.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, ingen är ännu gripen.

Stockholm Direkt