Bunkrat. Många personer i Täby köper på sig extra inför en eventuell karantän. Bilden är fotad på en matbutik på Ekerö i förra veckan. Foto: Johnny Rudelius

Oron för coronaviruset får Täbybor att bunkra mat

Torrvaror och fryst mat är några av de matvaror som folk har bunkrat inför en eventuell coronakarantän. På flera butiker i Täby börjar hyllorna tömmas.

  • Publicerad 17:02, 4 mar 2020

Jag har aldrig varit med om detta tidigare

I takt med att antalet smittade av coronaviruset i Sverige ökar tycks en del ha börjat bunkra livsmedel inför en eventuell karantän. Redan för en vecka sedan hörde personalen på Ica i Täby centrum att kunder började prata om att bunkra varor. Idag är vissa varor snart helt slut.

– Vi ser en 50, 60 procents ökning på vissa varor, som ris, pasta, konserver och toapapper. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, säger Joakim Hammargren, butikschef på Ica kvantum i Täby centrum.

Även personalen på Coop i Arninge har märkt stor skillnad. Men eftersom de ofta säljer mycket torra varor och konserver blir hyllorna inte tomma trots det ökade trycket sedan viruset.

– Vi säljer mer nu av torr mjölk, konserver och färdiga soppor och sånt som går att spara en längre tid, säger Helena Hamrin, butikschef på Coop i Arninge.

Köper in extra

När TäbyDirekt ringer runt till handlare tycks ökningen vara som störst hos de större butikerna i kommunen. Även i Täby kyrkby ser man att folk börjat bunkra.

– Det märks, vi har plussat på lite extra så att vi inte står helt tomma, säger Kristian Birking, butikschef på Ica Supermarket i Täby kyrkby.

Samtidigt börjar det sina även hos butikernas grossister.

– Vi försöker beställa mer frekvent men vår grossist har också slut snart, de måste börja producera mer helt enkelt, säger Joakim Hammargren på Ica i Täby centrum.

Världshälsoorganisationen, WHO, gör bedömningen att inkubationstiden innan coronaviruset bryter ut hos en smittad är från en till 14 dagar.

Flera arbetsplatser har beslutat att anställda som befunnit sig utomlands i ett område där smittan spridit sig ska hålla sig hemma i karantän. Något som kanske bidragit till att folk börjar preppa matvaror.

Coronaviruset

Om du rest i något av de drabbade länderna och du eller ditt barn har symptom som hosta, andningssvårigheter och feber – ring 1177 för att få vägledning.

Följ också rekommendationerna att tvätta händerna, nysa och hosta i armvecket och stanna hemma om du är sjuk. 

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt