Bullerkaos. Mariaskolan på Södermalm lider av ett konstant hackande i marken på andra sidan gatan där det ska byggas ett nytt bostadshus vid Tobaksmonopolet. Foto: Andreas Jennische

Öronbedövande byggbuller plågar skola

Ett bygge på Maria Skolgata gör att eleverna på Mariaskolan knappt hör vad de själva tänker. För att kommunicera i klassrummen måste de skrika.

  • Publicerad 11:23, 13 dec 2017

Det minst sagt höga bullret började i måndags morse. Det är företaget Besab som gör förberedande grundläggningsarbeten inför projektet med att bygga ett 19-våningshus ut mot Ringvägen.

– Det vi gör är att förstärka grunden eftersom det ska byggas ett höghus där senare. Normalt sett brukar det inte låta så mycket när man borrar, säger Pär Fjellström, arbetschef på Besab.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men låter mycket gör det.

Så pass högt att föräldrar har uppmanat varandra att felanmäla oljudet till Stockholm stad, då deras barn anses fara illa och inte kan ha någon fungerande skolundervisning.

Även lärare på skolan bekräftar svårigheten med att ha lektioner.

– Vi får stå och skrika i klassrummen, skriker en lärare till StockholmDirekt.

Möte under dagen

Mariaskolans biträdande rektor Maria Mohlander tar det här på största allvar och har arbetat intensivt med att kontakta alla som är involverade i byggprojektet. Klockan 13 kommer ett möte äga rum på Mariaskolan med alla parter.

– Byggherrar, underentreprenörer och personal från miljöförvaltningen kommer hit för att diskutera vilka åtgärder vi kan vidta. Något måste göras, för i de bullernivåer som varit har vi inte kunnat bedriva vår verksamhet, säger Maria Mohlander.

Enligt henne är alla eniga om att bullerfrågan ska få en snabb lösning.

– De kanske inte riktigt förstod hur mycket det faktiskt låter inomhus på skolan, säger Maria Mohlander.

KLICKA FILMEN OCH HÖR HUR DET LÅTER!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.