Ökar. Orosanmälningar om både barn och vuxna från polisen till socialtjänsten ökar i Spånga-Tensta. Barnen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Sacharias Källdén

Orosanmälningar ökar i Spånga-Tensta

Antalet orosanmälningar som kommer in från polisen till socialtjänsten ökar. I Spånga-Tensta skedde en ökning på 18,6 procent mellan 2018 och 2019.

  • Publicerad 16:27, 9 mar 2020

Man anmäler redan på orosstadiet.

Antalet orosanmälningar som polisen gör till socialtjänsten angående barn som far illa ökar kraftigt. Mellan 2018 och 2019 ökade anmälningarna med 28 procent i landet, rapporterar SVT Nyheter.

Även i Spånga-Tensta ser man en ökning av orosanmälningar inkomna till socialtjänsten från polisen. 2018 låg antalet på 435 och 2019 hade siffran stigit till 516, en ökning på 18,6 procent. De siffrorna gäller dock samtliga orosanmälningar inkomna från polisen till socialtjänsten i Spånga-Tensta, alltså även för till exempel föräldrar.

– Det är en ökning av alla anmälningar, oavsett karaktär, säger Maria Wendelstig, enhetschef på barn/ungdom på socialtjänsten i Spånga-Tensta.

Flera möjliga förklaringar

Hon säger att det är svårt att veta vad ökningen beror på, men ser flera möjliga faktorer som kan ha bidragit till ökningen.

– Det är inte lika många orosanmälningar för barn som har begått grova brott, utan man anmäler redan på orosstadiet. Vi har inte haft häktade ungdomar på ett halvår, till exempel. Men en anmälan kan handla om att ett barn hamnat i fel umgänge och att man också plockar upp de som är lite yngre.

Maria Wendelstig menar att det finns en större förståelse i hela samhället för vad en orosanmälan är och när den bör göras, och att det blivit lättare för privatpersoner och skolor att göra en orosanmälan.

– Vi har också utvecklat vårt samarbete med polisen till skillnad från tidigare, säger hon.

"Pratar om vad de behöver"

Andreas Borgbrant, kommunpolis i Spånga, säger att de ser vikten av att jobba med ungdomar i ett tidigt skede.

– När polisen kommer in är det för sent. Därför måste vi bli bättre på att informera socialtjänsten och göra kvalitativa anmälningar så att de kan jobba med ärendet bättre.

Polisen följer ingen särskild metod kring orosanmälningarna, men även Andreas Borgbrant pekar på den löpande dialogen med socialtjänsten som en av nycklarna.

– Vi pratar om vad de behöver för information. Det försöker vi sedan sprida inom vår verksamhet så att man skriver rätt i anmälningarna från början.

Ökar pressen

När orosanmälningar ökar sätter det högre press på personalen på socialtjänsten, samtidigt som det oftast tar tid innan mer resurser för att möta behoven sätts in. Men Maria Wendelstig säger att socialtjänsten än så länge klarar ökningen.

– Just nu fungerar det, vi klarar det. Fem personer jobbar med mottagandet av orosanmälningar och ska avgöra vad man gör av ärendena, så det är hög press på dem. Mitt bekymmer som chef är att behålla erfaren personal över tid, de klarar mycket men vi måste behålla dem också.

Orosanmälningar

Från polisen till socialtjänsten i Spånga-Tensta:

2017: 411 anmälningar

2018: 435 anmälningar

2019: 516 anmälningar 

2020 fram till 6 mars: 85 anmälningar

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55