Orosmoln eller lätta stackmoln över centrum?

Ett centrumpussel som precis börjat läggas och där man än så länge bara har ett hum var bitarna kan passa, en vikande omsättning i centrumbutikerna och flera handlare, som av olika anledningar, tackar för sig. Vart är centrum på väg?

  • Publicerad 09:52, 10 maj 2019

Det nya Paushuset ska leva 24 timmar om dygnet.

I torsdags skyltade JC om sin butik på Kungsgatan med rea-skyltar. Den 25 april försattes JC Sverige AB i konkurs i Stockholms tingsrätt. Fram till den 21 maj kommer samtliga JC-butiker ha konkursutförsäljning, där även symaskiner, inventarier och butiksinredningar kan komma att säljas.

JC är inte den enda butiken i centrum som tackar för sig. My Store, som drivits av Marie Melin, väljer att lägga ned sin butik efter sju år. Elisabeth ost och delikatesser, som drivits av Elisabeth Moglia i 14 år tackar också hon för sig. Även om hon önskar att någon annan vill ta över butiken och driva den vidare.

Under tisdagskvällen gick Johanssons presentaffärs ägare Monica Dahlén ut på Facebook och berättade att hon bestämt sig för att avveckla butiken på torget.

– När jag och min man 2009 köpte Johanssons presentaffär var vår plan att driva butiken i tio år. Vi har nu efter drygt tio, fantastiska, lärorika, roliga år, bestämt oss för att avsluta vår verksamhet nästa år. Jag som tillsammans med Annika drivit butiken ångrar inte en dag, men nu när jag fyllt 60 år, känns det rätt att avveckla, säger Monica Dahlén.

På längre sikt

Men det sker inte över en natt. Butiken kommer att drivas som vanligt fram till april 2020.

Lokalen kommer därefter att tas över av Tottes hår som i dag huserar i Paus-huset. Och skulle någon vilja ta över butiken och driva den i en annan lokal, säger hon inte nej.

– Vi ser gärna att någon tar över varumärkena vi har, som annars försvinner från Enköping, säger hon.

Enligt Cecilia Lööv, näringslivschef på Enköpings kommun signalerar stängningarna om att det behövs göras ett krafttag.

– Alla butiksägare som nu väljer att lägga ner har alla olika anledningar till det. Men det är en signal om att vi behöver göra en kraftsamling. Verkligen sätta oss ner med handlarna och fastighetsägarna och göra en konkret plan för hur centrum ska utvecklas. Vi ska vara ett stöd för handlarna och vi vill stärka dem som vill vara kvar, säger Cecilia Lööv.

Tror på Enköping

Våren 2017 förvärvade Andersson Company Paushuset. De äger numera fastigheten tillsammans med ALM Equity AB. Och de tror på Enköpings centrum och har storslagna planer för gallerian.

– När vi tog över fastigheten var vår plan att utveckla den. Vår grovplan är att bygga en parkering i botten av huset. Källarvåningen står helt oanvänd idag. Sen skulle vi vilja ha in en matbutik och åtminstone ett våningsplan med handel. På taket är tanken att bygga kontor och bostäder, säger Johan Thorwid, som är VD för Andersson Companys Fastighetsbolag. 

Stänger butiken. Johanssons presentaffärs ägare Monica Dahlén kommer att stänga butiken i april nästa år. Foto: Fredrik Gustafsson

BLÅLJUSRAPPORT: Inbrott, bedrägeri och försök till misshandel

Nyheter Visst undrar man ibland? Vem är det som kan försöka lura en 88-årig kvinna på pengar, vem drar kniv för att man är osams, vem gör inbrott hos hembygdsföreningen?måndag 21/9 10:27