Foto: Anna Sjögren/Claudio Britos

Ortenbor om Åkessons förslag att riva förorten

"Va? Vad ska han riva?" "Kanske ingen dum idé". När BotkyrkaDirekt testade Jimmie Åkessons (SD) förslag att riva utsatta förorter på de boende i Hallunda-Norsborg var reaktionerna blandade.

  • Publicerad 19:16, 12 apr 2018

I tisdags kom SD-ledaren Jimmie Åkesson med ett kontroversiellt förslag: Riv förorten, så som den danska regeringen föreslagit i Danmark.

– Ja, man måste bryta de negativa strukturerna, säger Jimmie Åkesson i radioprogrammet Mitt Sverige i P1.

Enligt Åkesson ska man fasa ut och avveckla de gamla husen.

– Nu pratar vi inte om att kasta ut människor. Det här handlar om att istället för att lägga oerhörda resurser på att renovera de här områdena så bör man tänka om och börja om från början och långsiktigt fasa ut det här och ersätta det med mer acceptabla boendemiljöer som är modernare och utformade för det samhälle vi har idag.

Jimmie Åkesson (SD): Riv utsatta förorter

Ett av 22 särskilt utsatta områden

Norsborg, ett av landets 22 särskilt utsatta områden, några timmar efter Jimmie Åkessons uttalande. I ett soligt centrum står Jan, Norsborgsbo sedan 26 år. Han förstår inte riktigt.

– Va, vad ska han riva? Husen här är fina. Men jag hör folk som klagar på sina lägenheter, de måste renoveras. Men att riva det helt och bygga nytt är ju oekonomiskt, säger Jan, som ändå ska rösta SD i valet och tror att fler poliser löser områdets problem med kriminalitet.

Otrygg. Rosita Hansson känner sig otrygg i området och går aldrig ut på kvällarna. Och arkitekturen hjälper inte till. ”Det är anonymt med de stora husen och trappuppgångarna, man lär inte känna sina grannar. Men att riva allt går inte, det är ju bostadsbrist”, säger hon. Foto: Anna Sjögren

Sluta snacka. Emma Causevic tycker att politikerna ska sluta prata om förorten och komma och lyssna istället. "Satsa på ungdomarna här, att de har aktiviteter där de kan utveckla sina talanger. Och fler unga behöver jobb", säger Emma Causevic. Hon håller i MMA-träning för unga i området och har startat träning för tjejer i föreningen Spear IF. Foto: Claudio Britos

Rivs. Norsborgs centrum ska rivas för nya bostäder om centrumägarens planer går igenom. Men förslaget att riva resten av området är det inte många boende som förstår när BotkyrkaDirekt ställer frågan. Foto: Claudio Britos

På gångvägen mot Hallunda går Rosita Hansson. Hon har bott i gamla Norsborg, kedjehus i Fittja och nu i Hallunda. Hon är inte helt emot att riva området.

– Det låter ganska bra faktiskt. Det har blivit värre här. Det brinner ofta bilar utanför mig och man hör om knarkhandeln. Det är som att folk inte respekterar lagar och regler här. Jag går bara ut på dagarna, jag är jätterädd att något ska hända mig, säger hon.

Polisen: Köper du knark i Fittja så hamnar du på film

Att en polis ringde och frågade om de fick bedriva spaningsarbete från hennes lägenhet gjorde inte saken bättre. Och även om arkitekturen inte är huvudproblemet så hjälper den inte, tycker hon.

– Det är anonymt med de stora husen och trappuppgångarna, man lär inte känna sina grannar. Men nej, man kan inte riva allt, det behövs ju bostäder.

Seriöst eller PR?

Sätt in militär! Riv områdena! De senaste månaderna har utspel om förorten duggat tätt från olika partier. Seriösa förslag eller bara smart PR? Norsborgsbon Emma Causevic tycker att politikerna pratar om fel saker.

– Politikerna vet inte hur vi har det, vi bor ju inte Bagdad. Folk får helt fel bild. Jimmie Åkesson och de andra kan komma hit istället för att prata.

Boende om militär i förorten: Skulle kännas som krig

Så vad ska de göra?

– Satsa på ungdomar, att de har aktiviteter där de kan utveckla sina talanger. Och fler unga behöver jobb, säger Emma Causevic, som är med och håller i MMA-träning för unga i området och har startat träning för tjejer.

Och centrumupprustningar och nya bostäder byggs och planeras nu i Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg. Centrumägaren i Norsborg vill faktiskt riva centrum och bygga bostadskvarter på platsen.

– Vi vill se att det satsas, att någon bryr sig om och är närvarande här. Det känns ibland som Norsborg är platsen som Gud glömde, säger Emma.

Botkyrkadirekt har sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.

Trivs. Norsborgsbon Jan ska rösta på Åkesson, men han tycker förslaget att riva området är konstigt. "Va, vad ska han riva? Husen här är fina. Men jag hör folk som klagar på sina lägenheter, de måste renoveras", säger han. Foto: Claudio Britos

Mindre nedskräpning. Systrarna Rano Davletova och Rano Musayeva är ute på den nybyggda lekplatsen i Hallunda med sina barn. De vill inte flytta. "Nej, det är fint här. Men området behöver städas bättre och man behöver bygga större lägenheter, säger Rano Davletova. "Nej, men de behöver renoveras, det drar kallt på vintern. Men jag tycker inte man ska bygga nytt, det räcker med bostäder här", säger Rano Musayeva. Foto: Anna Sjögren

Fler poliser. "Jag tycker inte man ska riva något. Jag vill hellre att politikerna pratar om rätten till personlig assistans", säger Gunvor, till vänster i bild. "Nej, man ska inte riva det, det är ett jättefint ormåde. Men jag oroar mig för kriminaliteten. Det behövs fler poliser för att känna sig trygg på kvällen", säger Asmeret, Gunvors personliga assistent. Foto: Anna Sjögren

Förstår inte. "Jag förstår inte varför man skulle riva husen, det är jättefint här. Jag trivs i Norsborg, alla känner varandra här. Politikerna kan prata som de vill, jag lyssnar inte på vad de säger i radio och tv", säger Andreadis Lazaros, som bor mitt emot Riksteatern. Foto: Claudio Britos

Ska rustas upp

Miljonprogramshusen i Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg byggdes under 70-talet. De har stora upprustningsbehov. Botkyrkabyggen har inlett upprustningen.

I alla områden pågår förtätningsplaner med bostäder. I Hallunda planerar centrumägaren att bygga bostäder på centrum, i Norsborg ska centrum rivas och nya bostäder byggas på platsen.

Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg är utpekat som särskilt utsatt område av polisen. I landet finns 22 särskilt utsatta områden. De kännetecknas av en social utsatthet och hög kriminell närvaro. Här är inkomsterna lägre än i övriga Botkyrka och arbetslösheten är högre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.