Jami Faltin från Flemingsberg blev Ortens bästa poet 2017. Nu återvänder tävlingen efter att de i fjol annonserat att de lägger ned. Foto: Kerstin Gustafsson

Ortens bästa poet återvänder med turné

Förra året lades poesitävlingen Ortens poet oväntat ned. I år gör de comeback med en turné runt Stockholms förorter tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern.

  • Publicerad 10:46, 16 aug 2019

Förenade Förorter, som ligger bakom Ortens poet, valde förra året att lägga ned tävlingen. Anledningarna till det var enligt arrangörerna att de inte hade fått tillräckligt med pengar för att få det hela att gå runt. En annan orsak var enligt Förenade Förorter att de inte fått stöd från lokala politiker och tjänstemän.

Men nu är de tillbaka. Den här gången handlar det inte om en tävling – utan om poesiföreställningen Ortens bästa poet on tour.

– När Ortens bästa poet blev ett avslutat kapitel började vi fundera på vad nästa steg skulle kunna vara. Vi väljer att i år samarbeta med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och gör fem föreställningar ihop, säger Bipasha Huq, en av Förenade Förorters grundare, i ett pressmeddelande.

Ortens bästa poet läggs ned

Favoriter och nyskrivet material

Med i Ortens bästa poet on tour är bland annat några av de poeter som tidigare vunnit tävlingen och några av de poeter som ligger bakom tävlingen – och publiken lovas gamla favoriter och nyskrivet material.

– Det känns väldigt fint att tillsammans med Förenade Förorter få erbjuda en så maffig Stockholmsturné med några av landets mest spännande poeter, säger Olof Hanson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, i pressmeddelandet.

Förortsturné

Biljetter släpps 17 augusti i samband med Stadsteaterns årliga höstsamling på Sergels torg. Poeten Farhiya Feysal kommer att vara på plats och ge ett smakprov på vad turnén har att erbjuda.

Premiären kommer att hållas 19 oktober i Skarpnäcks kulturhus, för att sen fortsätta till Farsta, Husby, Östberga och sist Vällingby.

Ortens bästa poet on tour

Biljetter släpps 17 augusti och bokas via Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

Datum:

19 oktober – Skarpnäcks Kulturhus

2 november – Fanfaren Farsta

6 november – Folkets Husby

9 november – Östberga Kulturhus

23 november – Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

De poeter som kommer att delta är Farhiya Feysal (fjolårets vinnare), Iman Talabani, Liban Abdule, Ahmed Hassano och Simon Matiwos.

Saman Sokhanran är poetledare.

Minderårig rånad i Vallentuna centrum

Nyheter Även rånarna kan vara minderåriga Ett barn blev av med sin jacka under helgen i Vallentuna centrum efter ett rån. Även rånarna kan vara minderåriga, enligt polisen.måndag 20/1 9:13

Gruppen som plåtar Vallentunas alla hörn

Nyheter Hobbyfotograferna som växer i varandras sällskap Fåglar, streetfoto, stjärnhimlar och bussar i diket. Allt går att fotografera och alla som är intresserade får vara med i Össebys fotogrupp.måndag 20/1 8:14

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt