ÅTERVÄNDER. Ortens bästa poeter kommer tillbaka, men nu i form av en turné. De medverkande poeterna är Farhiya Feysal (bilden), Iman Talabani, Liban Abdule, Ahmed Hassano och Simon Matiwos. Konferencier är Saman Sokhanran. Foto: Matilda Rahm

Ortens bästa poeter kommer till Husby

Nästa vecka är det dags för Ortens bästa poeter att komma till Husby, när Stadsteatern tar evenemanget på turné. "Folkets Husby kommer att bli proppat", förutspår Olof Hanson på Stadsteatern.

  • Publicerad 16:00, 1 nov 2019

Förra året lade Förenade förorter ner tävlingen Ortens bästa poet, men i år ger sig poeterna ut på turné istället. Premiären i Skarpnäck var slutsåld, och Stadsteatern förutspår att även Folkets Husby kommer att bli proppat.

– Det är tävlingens hemmaarena, och det är gratis inträde. Jag tror att det kommer bli proppat, säger Olof Hanson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, som arrangerar turnén.

Han berättar att de har samarbetat med Förenade förorter tidigare, men att i år blir det första gången som de tar med sig Ortens bästa poet på turné. Och han tycker att evenemanget är viktigt.

– Poeterna är samtida kulturskapare. Förenade förorter lyckas hittas rösterna som sällan hörs på en scen annars. Det blir ett spännande perspektivbyte.

Olof Hanson tycker också att det blir kul att blanda Förenade förorters vanliga publik, med Stadsteaterns.

– Det blir roligt. Det här blir som en snabbguide in till Ortens bästa poet. Den etablerade teaterpubliken får lära sig hur man beter sig på en poesiföreställning; att man knäpper med fingrarna istället för att applådera till exempel, för att inte störa framträdandet.

Arrangerar också debatt

Men det här är inte det enda evenemang som Stadsteatern ordnar i Järvaområdet. En annan turnerande aktivitet är en politisk debatt, som kommer till både Tensta och Husby inom kort.

– Det är viktigt att vädra tankar, problem och idéer. Inte bara på en scen inne i stan, utan lite överallt, säger Alexander Dominici, producent på Forum/Debatt på Stadsteatern.

Temat för debatterna skiljer sig lite åt mellan de olika orterna där som de arrangeras. I Tensta kommer temat att vara trygghet, medan det i Husby snarare kommer att handla om bilden av förorten. Gemensamt för alla debatter på turnén är dock att de ska vara helt oberoende och opartiska.

– Vi blir nästan som en public service-plattform. Vi försöker ha en så balanserad debatt som möjligt med så många olika debattörer som möjligt. Tanken är att alla ska få komma till tals, avslutar Alexander Dominici.

Datum och platser

Ortens bästa poet on tour kommer till Folkets Husby den 6 november.

Forum/debatt kommer till Tensta Blå Huset den 13 november, och till Folkets Husby den 20 november.

Mer information och tider finns på kulturhusetstadsteatern.se/Turne/.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt