Talar. Marleys mamma Maritha O'Gilvie Fredriksson, Robins mamma Carro Sinisalo och Shayans kusin Lana Jaff är några av alla som ska tala på manifestationen på söndag den 18 november. Foto: Privat, arkivbilder, Thron Ullberg

Ortens mammor går samman på Sergels torg

"Vi är mammorna som har fått nog". Med de orden kallar mammor som har förlorat sina barn i några av de senaste årens alla dödsskjutningar till en manifestation på Sergels torg.

  • Publicerad 18:33, 6 nov 2018

Hennes son dödades med ett skott i huvudet på en parkeringsplats i Vårby gård. Deras kusin sköts efter en vattenpipekväll i Segeltorp. Hennes ena son dödades utanför deras port i Akalla. Den andre sonen blev rullstolsburen.

På söndag den 18 november ställer sig Maritha O'Gilvie Fredriksson, Lana Jaff och Carro Sinisalo tillsammans med flera andra mammor på Sergels torg och talar ut om sorgen.

Idén till manifestationen föddes efter författaren Alexandra Pascalidous samtal om boken Mammorna, som flera av kvinnorna är med i, i Skärholmen.

– Där och då bildades ett nätverk. Manifestationen är ett första steg där mammorna axlar ansvar och tar på sig ledartröjorna i kampen mot det dödliga våldet, för att visa att det som händer angår oss alla, säger Alexandra Pascalidou.

Sorgen över skjutna söner vänds till kamp

Manifestationen kommer pågå mellan klockan 13 och 14. Förutom talen kommer ljus att tändas, till minne av de unga personer som förlorat sitt liv.

– Alla är välkomna. Mammor, pappor, kusiner, farbröder, småglin. Alla som bryr sig om att förebygga våldet – det är dags för oss att sätta ner foten och visa att vi har fått nog, att det har gått för långt. Människor flyr krig, kommer hit och förlorar sina barn och vi har alla ett ansvar i det. Vi kan inte ha så mycket våld i världens fredligaste land, säger Alexandra Pascalidou.

Vad hoppas ni att manifestationen ska leda till?

– Att de som har makten vaknar till och faktiskt gör något. För just nu ser jag inga ambitioner från politikerna. Det är dags att de tillsätter en kris- eller haverikommission och börjar arbeta förebyggande. Även om det på många sätt är för sent, det är så många som har mördats, flera fullkomligt oskyldiga, utan att rättsväsendet och myndigheterna lyckats göra något.

"Vill ha förändring"

Ett av det dödliga våldets senaste offer, Shayan Gaff, kommer att hedras under manifestationen. Den 21 oktober sköts han till döds i Segeltorp centrum. Enligt polisen är det mycket sannolikt att han inte var den egentliga måltavlan för dådet.

Shayans familj kommer medverka på manifestationen och hans kusin Lana Jaff ska hålla ett tal.

– Vi vill ha förändring. Att Sverige och samhället ska hjälpa till. Att politikerna för en gångs skull kan uppmärksamma våldet, säger en annan av Shayans kusiner Dia Gaff.

Mammors manifestation mot det dödliga våldet

När: Söndag 18 november, klockan 13.00 till 14.00.

Plats: Sergels torg.

Vad: Tal av mammor och anhöriga som förlorat sina barn, släkt och vänner. Ljusmanifestation till minne av dem som dödats. Partipolitiskt och religiöst obundet.

Mer information finns i manifestationens Facebookevenemang.