Sedan 2013 har Design Lab S funnits i Skärholmen. Nu måste de stänga. Foto: Arkivbilder

Ortens mest hyllade designers tvingas stänga

Byggbolagen vill använda dem för att få bygga. Konststudenter studerar dem. De får priser och ses som framtiden för svensk design. Men nu måste Skärholmens Design Lab stänga – pengarna är slut och ingen vill pröjsa.

  • Publicerad 14:19, 9 feb 2018

Det är en helt annan stämning än vanliga lördagar i Design Lab S lokaler bakom Stadsteatern i Skärholmen. I stället för barn är det föräldrar som samlas runt arbetsbordet. Anledningen:

– Vi måste stänga i slutet av februari, säger en sammanbiten Samir Alj Fält.

Det var han som grundade Design Lab S 2013. Pengarna för att finansiera projektet kom från Allmänna Arvsfonden. Men de är tidsbegränsade, och nu är de slut.

– Det var väldigt tungt att berätta det för barnen. Men de försökte direkt hitta lösningar: Vi kan göra bokmärken, sälja grejer och ha loppis, säger Alicia Donat, verksamhetsledare.

Nominerade till designpris

Den senaste tiden har det gått bra för Skärholmens Design Lab. De gav nyss ut ett inredningsmagasin, som slog ned som en mindre bomb i designvärlden. De har medverkat på Designveckan, gett ut en bok och produkter skapade av barnen. Och dessutom blivit nominerade till priset Årets Designer.

Barn tvingar inredningsvärlden att se Skärholmen

När arkitekter skissar på tävlingsförslag för att få bygga nya bostäder i Fokus Skärholmen, hör de av sig och vill ha med labet i sina bidrag.

– De hör av sig som alibi, i sista minuten. Där markerar vi direkt nej, vi vill inte utnyttjas, säger Samir Alj Fält.

– Alla tycker att det är ett fantastiskt projekt. Skolor står på tur för att vi ska komma till dem, unga studenter vill ha praktik, Svenska institutet och Utrikesdepartementet skickar oss till andra länder för att representera ny svensk design. Men samtidigt vill ingen ta ansvar och stödja oss, det är svårt att förstå, säger Alicia Donat.

Bryter bilden. Andra slags förebilder behövs i området, tycker föräldrarna på Design Lab S. ”Jag vet själv hur det är att växa upp i en machomiljö. Man hävdar sig och går in i en roll som man egentligen inte vill gå in i. Folk var livrädda för mig när jag kom in på Konstfack, de hade den bilden av oss från Skärholmen. Men här kan man se en stor man sitta i en soffa och sticka”, säger Samir Alj Fält. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Behövs. ”Svensk design skriker efter just det här – de vill ha in människor med andra bakgrunder. Det är i våra områden som nya saker kan uppstå, i krockarna mellan kulturer och bakgrunder”, säger Samir Alj Fält. Foto: Claudio Britos

Det senaste året har de på olika sätt försökt staden att hjälpa till ekonomiskt. Men hittills har de inte fått den backning de behöver.

Även föräldrarna på plats i labet försöker hitta lösningar. Går det att trycka på staden? Hitta rika sponsorer eller någon som har en lokal att låna ut? Eller ska det finansieras med att föräldrarna får betala?

– På det kommer jag säga nej. Hela grundidén är att det inte ska behöva kosta något att vara kreativ. Barnen borde snarare få betalt, säger Samir Alj Fält.

Labbet behövs

Alla är överrens om att labbet behövs i området. Det finns inte mycket annat att göra för barn som inte gillar sport, säger en förälder. Det är bra för barn och föräldrar att träffas över skol- och områdesgränser, tycker andra. Och det är bra för deras utveckling – flera har barn som nu funderar på att jobba med design eller konst i framtiden.

Ger inte upp. Föräldrarna till Design Lab S unga kollegor vill att labet ska finnas kvar. ”Skulle en sån här verksamhet få stänga om den låg någon annanstans i Stockholm? Jag tror inte det”, säger Darren Maharaj, i mitten. Hans dotter ska snart börja praktik på Operans kostymavdelning. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Barnen som kommer hit gör en sån resa. De får mod, vågar göra saker och bli sedda utanför hemmet. Jag som ensamstående mamma hade aldrig kommit så långt med min son utan er.

– Mina barn har börjat tänka design. Jag får inte slänga något hemma, de vill göra något annat av det, utveckla det. Som förälder är det guld, säger Georgios Tsirakoglou.

– Och barnen som kommer hit gör en sån resa. De får mod, vågar göra saker och bli sedda utanför hemmet. Jag som ensamstående mamma hade aldrig kommit så långt med min son utan er, säger Rosmarie Tratnig, vars son nyss skrivit på ett avtal för att göra en reklamkampanj med en reklambyrå.

– Och som ensamstående mamma är det väldigt skönt att de inte längre skriker efter leksaker från affären, de blir glada av en burk som de kan skapa något nytt av, skrattar en annan mamma.

Den 17 februari har de sin sista öppna verkstad i Skärholmen. Men de ska fortsätta försöka hitta en permanent lösning, säger Alicia Donat och Samir Alj Fält. Drömmen är en egen lokal med kafé, utställningsplats, verkstad och butik.

– Kortsiktigt är det här en katastrof. Men långsiktigt kommer det bara vara en liten del av en lång och fantastisk berättelse, säger Samir Alj Fält.

"Tråkigt". Salar Rashid (S) och Lorena Delgado (V) säger att beskedet om att Design Lab S ska flytta kom plötsligt. Foto: Arkivfoton

Att Design Lab S måste stänga kom som en nyhet för Skärholmens lokala politikertoppar.

Lorena Delgado (V), stadsdelsnämndens ordförande, säger att hon fick veta att Design Lab S måste stänga i slutet av förra veckan.

– Det kom väldigt plötsligt för oss. Jag vet att de har varit i kontakt med förvaltningen som har hjälpt dem försöka hitta finansiering, men att det inte har gått eftersom de vill ha en mer permanent lösning, säger hon.

Inte heller Salar Rashid, gruppledare för Socialdemokraterna och ledamot i kulturnämnden, visste om det.

– Det är jättetråkigt, det skulle vara en otrolig förlust för Skärholmen. De har blivit nominerade till priser, tagit design till helt annorlunda former och satt Skärholmen på kartan. Samtidigt har det varit en väldigt fin resa för barnen, som kunnat utrycka sin konstnärliga frihet, säger han.

När 127-festivalen var i fara för att deras medel från Allmänna arvsfonden var slut ryckte ni in och räddade dem. Varför har inte det gjorts nu?

– Det här har som sagt kommit väldigt plötsligt. Men det är olika typer av verksamhet och vi har tyvärr inte resurserna att täcka alla kulturella verksamheter, hur bra de än är. 127-festivalen har verksamhet i alla våra områden, har sommarjobbare och vi ser det som en del av vårt större arbete med barn och unga, säger Lorena Delgado och fortsätter:

– Men hade vi haft resurserna hade vi så klart sett till att de fanns kvar, vi anser att det är en viktig verksamhet som når unga som annars inte skulle vara aktiva i andra verksamheter.

Både hon och Salar Rashid säger att de nu lyft frågan till sina partikamrater i stadshuset.

Design Lab S uppskattar att de skulle behöva ungefär 1,5 miljoner kronor per år för att kunna bedriva sin verksamhet i den form som den har idag.

– Det är en väldigt hög summa och inte något som kulturförvaltningen ensam kan finansiera. Men jag vill gärna träffa dem och se vilka lösnigar vi kan komma på tillsammans, säger Salar Rashid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.