OS-byn 2026 kan hamna i Huddinge

Om Stockholm får vinter-OS 2026 kan Huddinge bli platsen för OS-byn. Toppolitiker i Huddinge ser både fördelar och risker med arrangemanget. Om det skulle kosta skattebetalarna något säger de nej.

  • Publicerad 14:17, 1 nov 2018

Svenska olympiska kommittén, SOK, fortsätter att arbeta för att ta olympiska vinterspelen och Paralymics till Sverige och huvudsakligen Stockholm 2026 trots att Stockholms nya blågröna styre har sagt nej till arrangemanget.

Om OS kommer till stan är Flemingsberg en tilltänkt plats för en OS-by där de tävlande ska bo.

– Det är absolut ett intressant område. Det byggs mycket där, så kapaciteten finns. Vi har också tittat på Barkarbystaden i Järfälla. Det är två av kommunerna som vi väldigt troligt kommer att gå vidare med, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Ny vändning i kampen om vinter-OS

Än så länge har SOK endast sonderat terrängen med byggbolagen i området. Senare i höst ska en topp tre utses och först då ska samtalen tas vidare till kommunerna.

Bra PR för Flempan

Både kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) och gruppledaren för Socialdemokraterna Sara Heelge Vikmång är försiktigt positiva till att ta OS-byn till Huddinge.

– Det skulle kunna ge bra PR för Flemingsberg som ett intressant område om världens bästa vinteridrottare bodde där. Men kommunen är inte beredda att göra några investeringar eller särskilda satsningar, säger Dronjak.

– Det är ett beslut som skulle behöva tas i bred politisk enighet och med hänsyn till ekonomisk, social och klimatmässig hållbarhet, säger Heelge Vikmång.

Risk för försening av Tvärförbindelsen?

Men Malin Danielsson (L), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Huddinge, höjer ett varningens finger.

– Det kan finnas risker med det, till exempel att ett sådant projekt måste prioriteras framför och påverkar infrastruktursatsningarna i regionen. 2021 ska Tvärförbindelse Södertörn börja byggas. Går det att bygga den samtidigt som ett OS ska arrangeras och genomföras? Likaså vad det gäller Spårväg syd, det finns ganska många frågor jag vill ha svar på innan jag gör tummen upp, säger hon.

Stockholm vill ansöka om OS 2026 – här kan det byggas

Enligt Peter Reinebo finns inga sådana risker. Tanken är nämligen att idrottarna ska bo i nybyggda bostadshus som ändå ska byggas. SOK kommer totalt behöva hyra ungefär 800 lägenheter i Stockholm.

– Det handlar alltså inte om extra investeringar för kommunerna. Det handlar om tajming och planering, att det ens är möjligt att hyra under de här månaderna.

Förutom bostäder kommer det behövas gym, matsal, medicinsk klinik och ett informations- och mötescenter. Om det inte ryms i befintliga lokaler, som till exempel nybyggda butikslokaler och kommunala servicelokaler, kan temporära tält sättas upp.

Fabege med på båten

Fabege, som utvecklar Flemingsbergsdalen till nya affärskvarter, är ett av de byggbolag som har varit i kontakt med SOK.

– Flemingsberg ligger nära de tänkta skidskytte- och längdspåren i Lida, nära kollektivtrafik. Så vi tycker att det är en bra plats. Vi har inte tagit ställning för OS, men om det blir av så vill vi hjälpa till, säger Elisabet Olin, kommunikationschef på Fabege.

Nytt försök att få vinter-OS till Stockholm

Stark kritik mot planer på vinter-OS i Stockholm 2026

Här skulle OS-spelen hållas

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt).

Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko.

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Utanför Sverige, eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Källa: TT