Hoppfull. Tomas Ronnerstedt är simlärare och hoppas att fler barn vill börja på simskola. Foto: Ella Söderberg

Osäker framtid för gratis simskola i Vallentuna

Under hösten 2018 har Vallentunas sexåringar fått gratis simundervisning vid fyra tillfällen. I januari avslutas satsningen, men eleverna hade kunnat få fler träningstillfällen om inte simhallen varit uppbokad.

  • Publicerad 16:48, 17 jan 2019

– Kom alla mina busungar!

– Som vadå?

– Simma som krokodiler!

Nio sexåringar plaskar mot andra sidan bassängen med gula simdynor på ryggarna. Tomas Ronnerstedt är simlärare på Vallentuna Sports Club, och en av de som håller i simundervisningen för Vallentunas 505 förskoleklasselever. Under hösten har varje klass fått fyra tillfällen att lära sig simma gratis.

– Jag tycker det är fantastiskt att det här görs, men det är även förbluffande att se hur mycket det behövs. Jag skulle uppskatta att ungefär 25 procent av barnen kan simma, säger Tomas Ronnerstedt.

Han berättar att alla barnen gör framsteg, även om fyra tillfällen inte räcker för att bli simkunnig. På helgerna håller han i vanlig simskola, och hoppas att de här gratistillfällena ska göra att fler går hem till sina föräldrar och säger att de vill börja på simskola.

Fått vattenvana

I dagarna avslutas simundervisningen som sexåringarna har fått ta del av. Marie Ivarsson är samordnare för idrott- och kultursatsningen på kommunen, och berättar att både kommunala och privata skolor har fått undervisning. Eleverna delas in i halvklass, och övar simning under 30 minuter per tillfälle.

– Några av barnen har gått på simskola förut, men en del har kanske inte ens vågat doppat sig förut. Vi ser att dessa barn har utvecklats och skaffat sig vattenvana, vilket är jättekul, säger Marie Ivarsson.

Nöjd. Marie Ivarsson är samordnare för idrott- och kultursatsningen på kommunen och tycker att simundervisningen har varit en bra satsning. Foto: Ella Söderberg

Inte utnyttjat hela beloppet

Förra året fick Sveriges kommuner statsbidrag av Socialstyrelsen som skulle gå till avgiftsfri simundervisning för elever i förskoleklass. Vallentuna kommun fick knappt 1,3 miljoner kronor, som skulle användas under 2018.

Men kommunen har inte kunnat utnyttja alla pengar som de fått i bidrag, av den anledning att simhallens tider inte räcker till.

– Det är jättesynd, om vi hade kunnat använda alla pengar hade vi kunnat ge barnen det dubbla antalet simträningar. Men statsbidraget är tidsbegränsat och går inte att använda under våren, säger hon.

Tagit fram eget simmärke

För att använda upp bidraget har man gjort ett simkit till alla elever. Det består av en påse med simmärket "Poolar'n" som kommunen tagit fram, ett arbetsblad med lättläst information om vatten- och båtvana, tre fria entrébiljetter till simhallen, simglasögon och en dykring.

Om det kan bli fler tillfällen med gratis simträning för Vallentunaelever är inte bestämt, men Marie Ivarsson säger att man tagit upp en diskussion med skolchefen för att se om det går att vidareutveckla det.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30