SPIKAR. Åsa Bjurberg Gartz från Väsby konsthalls vänner förbereder för jubileumsutställningen som invigs 18 januari. Foto: Privat

Osäker framtid för jubilerande konsthall

I 25 år har det visats konst under glastaket i de gamla fabrikslokalerna på Optimusvägen - och det ska firas under hela jubileumsåret 2020. Men oron för Väsby konsthalls framtid har lett till en namninsamling som ska lämnas in till politikerna.

  • Publicerad 16:47, 15 jan 2020

Vi är tacksamma för renovering, men känner oro inför framtiden.

SKÅPKRAMARE. Anders Skarin, konstnär och ordförande i Väsby konsthalls vänner, ser fram emot jubileumsutställningen som invigs den 18 januari. Foto: Privat

Det är oklart hur länge konsthallen får vara kvar i nuvarande lokaler, som ska renoveras.

– Vi är tacksamma för renovering, men känner oro inför framtiden. Jubileumsåret 2020 kan vara det sista året i Optimusfabriken, säger han.

Runt 600 konstnärer, konstvänner och besökare från Upplands Väsby och hela Sverige har skrivit på ett upprop för att få ha kvar konsthallen.

– Det dokumentet ska överlämnas till våra politiker under jubileumsåret. Vi tänker inte ge upp så lätt, säger Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner.

Fokuserar på nuet

Men trots oron för framtiden fokuserar konsthallens vänner på nuet och jubileumsåret 2020. Ur den digra samling konstnärer som ställt ut i Väsby konsthall under alla år har 13 tackat ja till att vara med i jubileumsutställningen "Favoriter i repris", som har vernissage den 18 januari.

– Jubileumsutställningen är ett litet axplock från tidigare utställningar som berört oss på olika vis. Det är fascinerande att få syn på när idéerna föds i skapandeprocessen, det finns så många olika uttryck

"Rörelse"

Samtidigt invigs även Väsby Stöd och Omsorgs utställning, "Rörelse". I presentationen kan man läsa att "våra verksamheter har alltid fokus på miljö och återbruk och i år arbetar vi under temat rörelse. Ringar på vattnet, dammkorn i en strimma sol, en stilla foxtrot, fjärilar i magen eller en rungande folkrörelse?"

– Vi lyfter fram Väsby Stöd och Omsorg samt elever från Bollstanäs skola för att visa på konstens och kreativitetens betydelse för att vi ska bli hela som människor. Konsten kan vara en ingång i spännande outforskade labyrinter, säger Anders Skarin.

Väsby konsthall kvar på Optimusvägen ett år till

MÅLERI. Konstnären Ricardo Donoso, som tog initiativet till Väsby konsthall för 25 år sedan, deltar i jubileumsutställningen. Foto: Privat

Utställningar på Väsby konsthall

"25 år under glastaket", jubileumsutställning. Deltagande konstnärer: Ricardo Donoso, Dorina Mocan och Boris Culjat, måleri. Lena Lervik, Britta Norrvi, Christer Lönngren och Stefan Sjöblom, skulptur. Bo Mossberg och Sumiko Kiyohara, akvarell. Linda Lasson, textil. Lars Nyberg, grafik. Marita Olsson och Anders Skarin, trä/konsthandverk, och kanske framtidens konstnärer - några elever i Bollstanäs skola.

Väsby Stöd och Omsorg: måleri, textil, trä.

Utställningarna pågår mellan 18 januari och 9 februari.
Vernissage 18 januari klockan 12­16.
Utställningarna invigs klockan 13.

Den 26 januari klockan 14 bjuder Ricardo Donoso och Anders Skarin in till ett konstsamtal i konsthallen.


 

Visa merVisa mindre