Dans. I lokalen vid Storvreten visar Jenny Enyeque afrobeat för ett gäng deltagare. Foto: Claudio Britos

Osäker framtid för ny mötesplats för unga

Unga i Storvreten har ropat efter en mötesplats i snart fyra år. Förra året klubbades beslutet att en plats skulle öppna till hösten. Men fortfarande finns det ingen lokal.

  • Publicerad 16:23, 24 okt 2018

Det behövs en mötesplats för unga vuxna i Storvreten. Det är är Rania Sayed, projektassistent på Botkyrka kommun, övertygad om.

– Jag har stångats för det här sedan 2014-15. Det behövs för att möta upp det glapp som finns i samhället och fånga upp de som faller emellan, säger hon.

Förra året togs beslutet att en mötesplats skulle öppna och i kommunbudgeten för 2018 finns det pengar avsatta just för detta. Men ännu har mötesplatsen inte fått en egen plats.

– Det är svårt att få lokaler. Vi letar nu och jag jobbar på. Och det är på g, säger projektledaren Gernas Basdas.

I väntan på egna lokaler har de smygstartat i nedervåningen av fritidsgårdens Lagrets lokaler. Sedan någon vecka tillbaka är de där en kväll i veckan. När BotkyrkaDirekt är på besök håller några killar på att grädda våfflor, medan ett gäng tjejer dansar afrobeat på dansgolvet.

Det positiva med en ny plats är att man kan bygga upp den på de grundvärderingar man vill ha, tycker Rania Sayed. Medan en plats som funnits länge ofta dras med gamla rykten och vanor, kan en ny plats från början klubba vilka normer som gäller.

– Jag vill att alla, både tjejer och killar, ska våga vara här. Det handlar om göra platsen välkomnande och vara tydlig med vilka normer vi accepterar här. Platsen ska präglas av solidaritet, för vi har gjort det här tillsammans, säger hon.

Dans. Jenny Enyeque instruerar Rawda Khadraoui, Sabrine Belkir och Rania Sayed i i afrobeat. Foto: Claudio Britos

Hon är stolt över verksamheten och tror att det gör skillnad.

– Att fånga upp en ung vuxens behov skapar 100 vinnare i slutändan. Att få driva detta har gjort både mig och mina medarbetare stolta av vad man faktiskt får i utbyte på många plan, säger hon.

Ny mötesplats för unga vuxna på g i Hallunda-Norsborg

Men osäkerheten kring framtiden är stor. För även om beslutet om mötesplatsen i Storvreten klubbades förra året så har den politiska majoriteten i kommunen ändrats sedan dess, och mötesplatser för unga vuxna har varit en het potatis i den politiska debatten.

Moderaterna har länge varit tydliga med att de vill lägga ner mötesplatserna för unga vuxna, som de tycker blir en plats för stök och kriminell rekrytering. Att Botkyrka kommun inte ska ge bidrag till vuxnas fritidsverksamheter och kultur var ett av Moderaternas vallöften.

Deras forna Allianskollegor, som numera sitter i majoritetsställning, är dock inte alls så tvärsäkra. Dag Ahlse, gruppledare för Centerpartiet, säger att hans parti inte kommer jobba för att stänga mötesplatserna.

– Men vi vill titta på dem. Det ska vara ett mål och syfte med dem och inte rena ungdomsgårdar att hänga på, säger han.

Han skulle gärna se mötesplatser som fångar upp de unga som inte finns på arbetsmarknaden.

Lars Johansson, gruppledare för Liberalerna, säger att frågorna som rör mötesplatser för unga vuxna inte har varit någonting som partiet har drivit som en hjärtefråga. 

– Vi kom i majoritetsställning för bara fyra veckor sedan så det är ingenting vi har diskuterat än, säger han.

Nytt uppdrag: "Ungdomens hus ska kunna hjälpa avhoppare"

Istället för mötesplatsernas vara eller icke vara lyfter han vikten av att verksamheten ska vara bra och syfta till att ge jobb eller studier.

– Det ska inte bara vara en plats där man bara spelar spel eller ser på teve, säger han. 

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna, tycker inte heller att frågan är central. 

– Vi jobbar med budgetberedning inför 2019 men ärligt talat har vi inte hunnit gå igenom det än, säger han. 

Viktigt. "Hade vi inte fått uppbackning i statistiken om att det vi gör fungerar så hade vi inte funnits" säger projektledaren Gernas Basdas om mötesplatser för unga vuxna. Foto: Claudio Britos

Redan i början på året påbörjade kommunen ett omställningsarbete för mötesplatserna för att göra dem till platser med mindre häng och mer fokus på jobbsökande och träning. Mindre ungdomsgård för vuxna, med andra ord.

Det arbetet är nu i slutskedet och väntas presenteras i kommunfullmäktiges sammanträde 25 oktober.

Men i väntan på beslut om framtiden så dansar Storvretens unga vuxna vidare till afrobeaten i fritidsgårdens nedervåning.

– Vi jobbar utifrån det uppdrag vi har fått. Det kommer vi att fortsätta att göra i väntan på ett eventuellt nytt uppdrag, säger Gernas Basdas.