Osäker framtid för Sollentunas närakut

Den efterlängtade närakuten på Sollentuna sjukhus har plötsligt fått en oviss framtid. Socialdemokraterna lovar nämligen att bevara närakuten på Löwet i Upplands Väsby om de vinner landstingsvalet.

  • Publicerad 13:39, 8 aug 2018

Man har lagt ned över en miljard kronor på den här renoveringen.

Sollentuna sjukhus står efter flera års ombyggnation snart färdigt. Till nästa sommar är tanken att ett nytt och efterlängtat inslag ska öppna – en närakut.

Men nu går Socialdemokraterna ut med ett löfte som kan sätta rejäla käppar i hjulet för en sådan.

Om de tar över makten i landstinget ska de nämligen se till att stoppa den planerade nedläggningen av närakuten på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby. Det tog Mathias Bohman (S), kommunfullmäktiges ordförande i Upplands Väsby och Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd för finans och styrning, hand på i veckan.

– Det är en väl fungerande närakut med bra lokaler, där personalen trivs, bemanningen är hög och dit patienter från även Sigtuna, Vallentuna och Upplands-Bro tar sig, säger Erika Ullberg.

Men eftersom närakuten på Sollentuna sjukhus skulle ersätta den som idag finns på Löwet är det oklart vad som händer ifall den sistnämnda bevaras.

– Vi får titta på hur behoven bäst tillgodoses i Sollentuna. Det kan bli en närakut, eller en jouröppen vårdcentral. Men jag ställer inte upp på att Sollentuna bara kan få det bättre om någon annan får det sämre och Löwet tvingas stänga, säger Erika Ullberg.

Ett populistiskt utspel för att locka landstingsröster i Upplands Väsby, menar Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Det var ingen som hade några invändningar när de tolv nya närakuterna placerades ut, varav den i Sollentuna är en. De skulle ha dragit i handbromsen tidigare om de inte tyckte att Löwets närakut ska flyttas. Nu är sjukhuset med en ny akutmottagning snart färdig, och det vore ett otroligt resursslöseri att stoppa det. Man har lagt ned över en miljard kronor på den här renoveringen. Vad ska finnas i närakutens lokaler på Sollentuna sjukhus i sådana fall? undrar hon.

Sollentuna sjukhus ska fungera som ett nav för geriatrisk vård. Det är därför de äldre som skulle drabbas värst om planerna inte blir av, säger Anna-Lena Johansson.

– Tanken är att de ska kunna komma direkt med ambulans till närakuten och sedan bli inlagda på en avdelning, och därmed slippa Karolinska och Danderyds sjukhus. Det är de äldre, och barnfamiljerna, som drabbas värst om närakuten inte blir av.

En jouröppen vårdcentral skulle innebära en rejäl försämring, tycker hon.

–En sådan tar bara emot akutpatienter efter klockan 17. Hela dagarna är det en vanlig vårdcentral, och då är man ändå hänvisad till de större akutmottagningarna, som Danderyds.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen ser över gamla torp

Nyheter Letar du efter ett litet fritidshus? Drömmer du om ett hus från sekelskiftet eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfastigheter gör en statusbesiktning av gamla fastigheter, som så småningom kan hyras ut till privatpersoner.lördag 20/4 8:00

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Nyheter Naturskyddsföreningen engagerar under Nordiska kusträddardagen Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den...torsdag 18/4 18:00

Brand släckt i centrala Sollentuna

Nyheter Ingen skadad meddelar Storstockholms brandförsvar. Brandkåren kallades till en brand i centrala Sollentuna under eftermiddagen. Insatsen är nu avslutad.torsdag 18/4 17:10