Bekymrad. "Drop in-fotbollen betyder mycket för många som bor häromkring. Spång IP är en bra hall och det kommer barn och unga från hela västerort. Vi vill inte att den läggs ner", säger Said Ali, ordförande i Kista AIF. Foto: Mikael Andersson

Osäker framtid för spontanfotbollen på Spånga IP

Drop in-fotbollen på Spånga IP har i flera år samlat ungdomar på fredag- och lördagkvällar. Sedan förra arrangören Djurgården drog sig ur vid årsskiftet håller föreningen Kista AIF igång verksamheten – men det saknas en långsiktig lösning.

  • Publicerad 19:51, 31 jan 2019

– Mellan 70 och 100 barn och ungdomar kommer och kör varje fredag och lördag. Just Spånga IP är populärt för att det är en riktigt bra hall. Det kommer folk från hela Västerort, från Tensta, Rinkeby, Bromsten och Hässelby. Vi vill inte tvingas lägga ner, säger Said Ali.

Han är ordförande i föreningen Allmänna idrottsföreningen i Kista (Kista AIF), som håller igång verksamheten sedan årsskiftet då Djurgården, som startade upp fotbollen, slutade.

– Det är mycket tråkigt att Djurgården har dragit sig ur. De bokade hallar och stod för ledarutbildningar, materialkostnader och ordnade turneringar. Men det viktigaste är att spontanfotbollen kan fortsätta på något sätt, säger Said Ali.

Att Djurgården har dragit sig ur är ett strategiskt beslut inom föreningen och gäller inte bara Spånga IP, utan den så kallade Djurgårdsandans drop in-fotboll på flera håll i Järvaområdet.

– Vi fokuserar nu på vårt samarbete med skolor, både när det gäller hockey och fotboll. Så når vi fler barn i lägre åldrar. Vårt syfte är att få fler barn att röra på sig, inte bara i Djurgården utan generellt. Drop in-fotbollen vi har haft på Spånga IP är en jättebra verksamhet men den kan lika gärna fortsätta i lokal regi, säger Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i Djurgården.

Drop in-fotbollen i Spånga och tre andra hallar i Järvaområdet har huvudsakligen finansierats med pengar från idrottsförvaltningen i Stockholms stad. Runt 1 miljoner kronor om året har staden pytsat in och det mesta har gått till att täcka ledarlöner. Utbildningar och annat har Djurgården stått för.

Ingen plan ännu

Ledarna som Djurgården lärt upp är från Järva och enligt Said Ali har några ställt upp gratis under helgerna i januari, för att hålla igång verksamheten i Spånga under Kista AIF:s flagg. Men det är inte hållbart i längden, menar Said Ali.

Han får medhåll från idrottsförvaltningen. Men det finns ännu ingen plan för verksamhetens framtid.

– Vi för en dialog med tjänstemän i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Diskussionen är inte klar, säger Peter Ahlström, stabschef på idrottsförvaltningen.

Han påpekar att hallbokningen ligger kvar med nolltaxa och att det just nu är upp till Kista AIF att bedöma om de ska använda den.

Kan söka pengar

Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta beskriver drop in-fotbollen som en positiv verksamhet.

– Men vi har redan spontanfotboll i Tenstahallen. Och nivån som Djurgården har haft kommer vi inte att kunna hålla ifall det blir upp till stadsdelen att finansiera detta, det kräver mycket pengar, säger han och fortsätter:

– Kanske ska vi ha in flera aktörer? Vi kanske ska vara flera som jobbar tillsammans på något sätt, vi vill inte lämna Kista AIF i sticket, säger Fredrik Jurdell.

På kort sikt verkar drop in-fotbollen hur som helst kunna fortsätta. Så sent som i onsdags gav idrottsförvaltningen Kista AIF beskedet att de kan söka pengar för vårterminen för att kunna fortsätta på Spånga IP fram tills nya beslut fattas.

– Det är positivt att verksamheten är räddad just nu men problemet är inte löst. Vi hoppas kunna fortsätta efter sommaren också, säger Said Ali.

Kista AIF

En förening som i flera år hållit i aktiviteter som spontanfotboll och lovverksamhet för barn. Dock ingen idrottsförening med egna lag.

Efter att Djurgården slutat hålla i drop in-fotbollen i Järva har Kista AIF fortsatt hålla igång den på Spånga IP och i Ärvinehallen i Kista - i den senare tillsammans med Husby FF. Där ska föreningarna ha fått grönt ljus för finansiering av fotbollen för hela 2019.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslaget: Lägg ner Arbetsforum i Hässelby-Vällingby

Nyheter Ska jobba uppsökande med arbetslösa istället Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning vill stänga ner arbetsträningen på Arbetsforum i Riddersvik och Vällingby för att istället satsa på uppsökande verksamhet. Skälet är att det finns för många...måndag 18/2 11:43

Missnöje med satsning på medborgarvärdar i Spånga-Tensta

Nyheter Intern kritik framkommer i ny rapport Det är fortfarande oklart om medborgarvärdarna ska finnas kvar i Spånga-Tensta. Enligt en intern rapport har verksamheten inte fungerat särskilt bra. Otydligt uppdrag och låg prioritet är några av...måndag 18/2 11:28