Bekymrad. "Drop in-fotbollen betyder mycket för många som bor häromkring. Spång IP är en bra hall och det kommer barn och unga från hela västerort. Vi vill inte att den läggs ner", säger Said Ali, ordförande i Kista AIF. Foto: Mikael Andersson

Osäker framtid för spontanfotbollen på Spånga IP

Drop in-fotbollen på Spånga IP har i flera år samlat ungdomar på fredag- och lördagkvällar. Sedan förra arrangören Djurgården drog sig ur vid årsskiftet håller föreningen Kista AIF igång verksamheten – men det saknas en långsiktig lösning.

  • Publicerad 19:51, 31 jan 2019

– Mellan 70 och 100 barn och ungdomar kommer och kör varje fredag och lördag. Just Spånga IP är populärt för att det är en riktigt bra hall. Det kommer folk från hela Västerort, från Tensta, Rinkeby, Bromsten och Hässelby. Vi vill inte tvingas lägga ner, säger Said Ali.

Han är ordförande i föreningen Allmänna idrottsföreningen i Kista (Kista AIF), som håller igång verksamheten sedan årsskiftet då Djurgården, som startade upp fotbollen, slutade.

– Det är mycket tråkigt att Djurgården har dragit sig ur. De bokade hallar och stod för ledarutbildningar, materialkostnader och ordnade turneringar. Men det viktigaste är att spontanfotbollen kan fortsätta på något sätt, säger Said Ali.

Att Djurgården har dragit sig ur är ett strategiskt beslut inom föreningen och gäller inte bara Spånga IP, utan den så kallade Djurgårdsandans drop in-fotboll på flera håll i Järvaområdet.

– Vi fokuserar nu på vårt samarbete med skolor, både när det gäller hockey och fotboll. Så når vi fler barn i lägre åldrar. Vårt syfte är att få fler barn att röra på sig, inte bara i Djurgården utan generellt. Drop in-fotbollen vi har haft på Spånga IP är en jättebra verksamhet men den kan lika gärna fortsätta i lokal regi, säger Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i Djurgården.

Drop in-fotbollen i Spånga och tre andra hallar i Järvaområdet har huvudsakligen finansierats med pengar från idrottsförvaltningen i Stockholms stad. Runt 1 miljoner kronor om året har staden pytsat in och det mesta har gått till att täcka ledarlöner. Utbildningar och annat har Djurgården stått för.

Ingen plan ännu

Ledarna som Djurgården lärt upp är från Järva och enligt Said Ali har några ställt upp gratis under helgerna i januari, för att hålla igång verksamheten i Spånga under Kista AIF:s flagg. Men det är inte hållbart i längden, menar Said Ali.

Han får medhåll från idrottsförvaltningen. Men det finns ännu ingen plan för verksamhetens framtid.

– Vi för en dialog med tjänstemän i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Diskussionen är inte klar, säger Peter Ahlström, stabschef på idrottsförvaltningen.

Han påpekar att hallbokningen ligger kvar med nolltaxa och att det just nu är upp till Kista AIF att bedöma om de ska använda den.

Kan söka pengar

Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta beskriver drop in-fotbollen som en positiv verksamhet.

– Men vi har redan spontanfotboll i Tenstahallen. Och nivån som Djurgården har haft kommer vi inte att kunna hålla ifall det blir upp till stadsdelen att finansiera detta, det kräver mycket pengar, säger han och fortsätter:

– Kanske ska vi ha in flera aktörer? Vi kanske ska vara flera som jobbar tillsammans på något sätt, vi vill inte lämna Kista AIF i sticket, säger Fredrik Jurdell.

På kort sikt verkar drop in-fotbollen hur som helst kunna fortsätta. Så sent som i onsdags gav idrottsförvaltningen Kista AIF beskedet att de kan söka pengar för vårterminen för att kunna fortsätta på Spånga IP fram tills nya beslut fattas.

– Det är positivt att verksamheten är räddad just nu men problemet är inte löst. Vi hoppas kunna fortsätta efter sommaren också, säger Said Ali.

Kista AIF

En förening som i flera år hållit i aktiviteter som spontanfotboll och lovverksamhet för barn. Dock ingen idrottsförening med egna lag.

Efter att Djurgården slutat hålla i drop in-fotbollen i Järva har Kista AIF fortsatt hålla igång den på Spånga IP och i Ärvinehallen i Kista - i den senare tillsammans med Husby FF. Där ska föreningarna ha fått grönt ljus för finansiering av fotbollen för hela 2019.

Brommas pop up-musteri gör comeback

Nyheter Här kan du lämna in årets äpplen Efter att ha varit borta en säsong är det återigen dags för Brommas egna pop up-musteri att starta pressarna. Den här gången poppar de upp i Riksby.måndag 19/8 16:24

Då ska studentbostäderna i Spånga byggas klart

Nyheter Nya löftet från skandalomsusade byggföretaget I höst ska det kritiserade bygget av studentbostäder i Spånga färdigställas. Det meddelar nu bolaget Prime living, som bygger bostäderna. Men det är inte första gången de lovar samma sak.måndag 19/8 11:27

Vi är Västerort

Stockholm Direkt