Osäker. Här är busshållplatsen som irriterat Täbybor sen flera år. Foto: Maria Svensson

Osäker hållplats i Täby centrum kan flyttas

Inga sittplatser eller vindskydd, busshållplatsen vid Marknadsvägen får ta emot mycket kritik från resenärer. Nu vill kommunen lösa problemet.

  • Publicerad 11:56, 20 feb 2020

Nyligen skrev vi om klagomål mot busstorget vid Täby centrum. Sedan artikeln publicerats har flera Täbybor reagerat.

Mycket kritik har riktats mot busstorget men också mot busshållplatsen vid Stora Marknadsvägen: hållplats K. Här stannar buss 604, 605 och 627, även nattbussar mot Löttingelund och Österskär.

– Det är otroligt dåligt, det finns inga bänkar eller väntkur och man får gå långt och passera flera övergångsställen för att komma dit, säger pensionären Karin Lindblom som bor i Hägernäs och som åker buss nästan dagligen.

Hon säger att många i Hägernäs är irriterade över hållplatsen och hon har flera gånger kontaktat kommunen för att få till en lösning på problemet.

– Jag handlar inte i Täby centrum längre, jag åker hellre till Mörby centrum, trots att det tar längre tid, säger hon.

Busshållplatsen vid Marknadsvägen har funnits i några år. En Täbybo, som vill vara anonym, säger till TäbyDirekt att den känns provisorisk och menar att hållplats K är osäker för resenärer.

– Det är många ungdomar som får passera vägen varje dag, säger hon.

Lösning i sikte

Kommunen har under lång tid haft som plan att lösa situationen.

Norr om busstationen finns en liten parkering som kommunen nu vill bygga om och anlägga nya hållplatser på, samt parkering för färdtjänst. Kommunen äger marken, men den hyrs ut till Unibail-Rodamco-Westfield, som är ägare för Täby centrum.

– Vi har varit fullt medvetna om att den hållplatsen som finns idag inte är korrekt, därför vill vi nyttja den ytan igen. Det är många förhandlingar och en lång diskussion som pågått, som ser ut att landa, säger Anna Bruzaeus, trafikplanerare på Täby kommun.

Kan vara klart innan sommaren

Hon håller med om att hållplatsen vid Marknadsvägen inte är säker för resenärer.

– Om allt går i lås så hoppas vi kunna börja bygga så snart som i april och jag hoppas det står klart innan midsommar, det kommer förbättra busstrafiken, säger hon.

Inget beslut är ännu fattat, men i vår kan parkeringen komma att tas i bruk för en ny busshållplatslösning.

Nytt förslag. Nu kan de här bussarna få en nya plats närmare centrum. Foto: Maria Svensson

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt