Lamin Sanneh, Salim Mvoungui, Mariana Hormazabal och Lamin Janneh är Fryshusets personal i Östberga. När de började jobba i området konstaterades att det fanns en otrygghet i centrum, lågt förtroende för myndigheter och brist på framtidstro. Det saknades också positiva förebilder åt ungdomarna. Foto: Fryshuset

Osäkert om Fryshuset blir kvar i Östberga

Fryshuset kan försvinna från Östberga 1 juni. Orsaken är att avtalet löper ut och de styrande i stadsdelen är osäkra på om de vill förlänga.

  • Publicerad 16:38, 12 dec 2019

Flera verksamheter för barn och unga hänger löst när den grönblå majoriteten i Enskede-Årsta-Vantör presenterar sin budget för nästa år.

En av dem är Fryshuset Östberga, som funnits i området sedan sommaren 2016. Personal från Fryshuset är där fyra till fem dagar i veckan, de ordnar olika aktiviteter för tonåringar och unga vuxna, bland annat gratis träning i skolans gympasal, utflykter och kurser och håller i grillkvällar på torget på fredagar.

Kan försvinna nästa år

Första juni nästa år kan det vara slut med det. Avtalet med Fryshuset löper då ut och det är oklart om stadsdelen vill teckna en ny överenskommelse.

– Vi håller just nu på att utvärdera samarbetet med Fryshuset. Delar av samarbetet är vi väldigt nöjda med, annat är vi mindre nöjda med. Det kommer att bli en diskussion med dem om framtida samarbete men inget är klart än, säger Gustav Johansson, (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd, och tillägger att de samtidigt pratar med ”andra aktörer om positiva insatser i Östberga”.

Vad de inte är nöjda med har tidningen inte fått svar på.

Fryshuset själva säger att de gärna är kvar i området.  

– Nu står nästa generation i vägskälet och vi vill inget hellre än att finnas där för dem också och visa att det finns andra positiva alternativ och vägar. För att kunna göra det behöver vi vara nära unga, dag ut och dag in, säger Kristina Öman, projektledare för Fryshuset Östberga. 

Trygghet med samma personal

En styrka, enligt Kristina Öman, är att de har kunnat ha samma personal i området sen starten.

– Att möta samma människor varje dag över tid har skapat trygghet hos många unga. De känner sig sedda och betydelsefulla och har kunnat göra klokare val för sin framtid. 

Andra verksamheter som drabbas är badbussarna och sommarjobben för unga, som halveras nästa år. Samtidigt minskas föreningsbidragen till en mängd lokala föreningar som jobbar med barn och unga i stadsdelen.

Hassan Jama, gruppledare för Vänsterpartiet i Enskede-Årsta-Vantör, säger att det här beror på skattesänkningar som den politiska majoriteten klubbade förra året.

– Vi har varnat för detta och nu händer det. Det är förebyggande verksamhet för barn och unga och de mest utsatta som ryker. Det här kommer att leda till mer otrygghet i områden som redan har det tufft, säger han.

Östbergas unga lyfter med Fryshuset

Staden anlitar Fryshuset för att skapa lugn i Östberga

"Vi ska förändra Östberga ihop med ungdomarna"