Tvist. Oscar Properties anser att staden ska ta ansvar för att marken renas. Foto: Sacharias Källdén

Oscar Properties betalar inte för Gasklockan

I dag skulle Oscar Properties ha betalat 600 miljoner kronor för marken i Norra Djurgårdsstaden där byggprojektet Gasklockan ska stå. Men företaget vägrar.

  • Publicerad 14:33, 31 okt 2019

Det närmare 100 meter höga huset som Oscar Properties planerar i Gasverket ska rymma drygt 300 lägenheter, kulturverksamhet, offentlig service och en förskola.

Men betalningen för marken dröjer. Som vi skrivit tidigare var den ursprungliga planen att byggföretaget skulle betalat för marken redan den 9 juni. Men Oscar Properties fick uppskov och istället beslutades om ett nytt datum: den 31 oktober.

Sankt Eriksterrassen kraftigt försenad efter tvist

Men inte heller i dag kommer staden få några pengar. Företaget anser att Stockholms stad inte uppfyllt sin del av avtalet då marken är i alltför dålig skick.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties i ett pressmeddelande.

Enligt Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden vid exploateringskontoret, handlar det om ett avtalsbrott från Oscar Properties sida.

– Det är tydligt tydligt formulerat i avtalet i vilket skick marken ska avlämnas och hur kvarvarande föroreningar ska hanteras. Vi kommer nu meddela bolaget att vi kräver att de fullgör sin del av avtalet, säger han och tillägger att parterna ska träffas nästa vecka för samtal.

– Vi tycker naturligtvis att det vore jättetråkigt om projektet inte blir av som det var tänkt.

Då kan Gasklockan i Hjorthagen börja byggas