I höst öppnar Östbergas allaktivitetshus. Här kommer även en konstateljé på 450 kvadratmeter öppna, i april startar utbildningen som ska hjälpa konstnärer att etablera sig. Foto: Charlotte Årling/Sacharias Källdén

Östberga får eget ateljéhus

I april kan professionella konstnärer gå en gratis utbildning under fyra dagar för att få lära sig hur man driver ett ateljéhus. Syftet är att fler konstnärer ska kunna etablera sig på marknaden.

  • Publicerad 16:51, 28 feb 2018

Totalt kommer 24 personer i par om två kunna delta i utbildningen Framtidens ateljéer som går ut på att starta ateljéhus. Det är kulturförvaltningen som håller i projektet och deltagarna kommer att delas in i två grupper och få chans att verka i antingen Vällingby eller i Östbergas allaktivitetshus som öppnar i höst. Båda lokalerna ägs av Svenska Bostäder som också står bakom satsningen.

– Om man är konstnär och vill driva ett ateljéhus tror vi att man har en större möjlighet att lyckas om man jobbar tillsammans med någon annan. Under utbildningen får deltagarna möjlighet att träffa andra konstnärer som är intresserade av att starta en förening, säger Anna Rygård, stadsutvecklingsstrateg på kulturförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Paren kommer studera ekonomi, kontrakt och hur man bildar en organisation. De kommer få tillgång till coacher för att diskutera upplägg och hur etableringen ska kunna gå till. Själva utbildningen sker i Kungliga Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen.

– Lokalen måste fungera för de konstformer som ateljén vill ägna sig åt. Östbergas lokaler är särskilt spännande eftersom den har en studio med högt i tak, där kan konstnärerna jobba med storskaliga saker, säger Anna Rygård.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00