Två personer sköts på Östberga torg under tisdagseftermiddagen. Foto: Jannie Flodman

Östberga i sorg efter dödsskjutningen: "Alla pratar om vad som hänt"

Skottlossningen i tisdags kostade en ung man livet. När vi är på plats i Östberga på torsdagen är sorgen högst närvarande.

  • Publicerad 19:21, 17 aug 2017

På många sätt är det en helt vanlig torsdag då vi besöker Östberga. På Östbergaskolans gård leker barnen glatt och en bit därifrån lapar föräldrar sol medan barnen plaskar i poolen vid parkleken Backen. Samtidigt är det väldigt tydligt att tisdagens sorgliga händelse har satt spår i Östbergaborna.

LÄS ÄVEN En man död efter skottlossning i Östberga

Evtikhi Gabunia bor i området och är en av dem som berättar att livet har förändrats efter tisdagens händelse. Till exempel tänker han inte längre tänker låta sina två barn vara själva på torget längre.

– Mina äldsta barn, som är sju och elva år, brukar ofta vara ensamma där, men det har förändrats nu, säger han lågmält.

Det var mitt på dagen, vid 15-tiden i tisdags, som skottlossning utbröt på Östberga torg. En man i 20-års åldern dödades och en annan skadades. Evtikhi Gabunia passerade själv torget en kort tid innan skottlossningen då han var på väg mot lekparken med sina två yngre barn.

– Fem minuter senare hörde jag skotten från automatkarbinen och sedan kom polishelikoptrarna, minns han.

Flera vi pratar med är märkbart tyngda av det som hänt. En kvinna beskriver det som att Östberga genomgår en tung sorgeprocess just nu. Det har bara gått ett par dagar efter dödsskjutningen och det kommer att ta tid för såren att läka. Hon berättar att många många här hade en relation till killen som avlidit och har sett honom växa upp. Det gör att sorgen är högst närvarande – även om den tar sig skilda uttryck för olika människor.

LÄS ÄVEN Misstänkta flyktbilen hittad efter mordet på Östberga torg

På en bänk nära torget sitter en kvinna och gråter helt öppet. Inte långt därifrån har ett gäng yngre killar samlats i tystnad. En av dem sitter hukad på marken med ansiktet mellan sina knän.

Evtikhi Gabunia pratade med sina barn om händelsen, bara timmar efter skjutningen.

– Men de såg själva om skjutningen på Aktuellt också. Sedan pratar förstås alla i området om det som hänt. Jag har aldrig varit med om någonting liknande här i Östberga tidigare. Det har inte varit stökigt här tidigare överhuvudtaget, förklarar han.

Evtikhi Gabunia, här med 1-åriga Rati, har aldrig varit med om någonting liknande i Östberga tidigare. Foto: Jannie Flodman

Här, på Östberga torg, skedde dödsskjutningen under tisdagseftermiddagen. Foto: Jannie Flodman

Misstänkta flyktbilen hittad

Det var vid tretiden på tisdagseftermiddagen som två unga män sköts på Östberga torg av okända gärningsmän.

Den ena, en man i 20-årsåldern, blev skjuten i huvudet och avled senare till följd av sina skador. Den andra, en några år yngre man, vårdas för skottskador men är inte livshotande skadad.

Polisen utreder händelsen som mord och mordförsök och har under veckan hämtat flera personer till förhör.

Ett av huvudspåren i utredningen har varit en vit Toyota Prius som senare hittades vid Åmänningevägen i Årsta.

Polisen har vädjat till allmänheten efter hjälp med vittnesuppgifter.