Konstnären Linnéa Rygaard lägger sista handen vid konstverket som blev klart förra veckan. Foto: Sacharias Källdén

Östberga kulturhus har fått en väggmålning

Personalen tyckte att en vägg inne på Östberga kulturhus behövde en målning. Sagt och gjort, förra veckan var konstnären Linnéa Rygaard där och skapade.

  • Publicerad 16:37, 30 jan 2020

Östberga kulturhus har fått ett nytt offentligt konstverk. Det är konstnären Linnéa Rygaard som fick fria händer att måla en hel vägg – och taket inne på en toalett – med det hon tycker passar där.

Målningen skapades på plats förra veckan, men innan allt skissades upp fick ett gäng mellanstadiebarn från fritidsgården i Östberga hjälpa till att komma med idéer.

– Vi gick runt i Östberga en eftermiddag och då bad jag barnen titta och reflektera över vad de såg. Att de skulle titta särskilt på former och hur de olika husen ser ut. Det resulterade i en massa teckningar från var och en som jag sedan har haft som inspiration, säger Linnéa Rygaard.  

– Det är roligt att jobba med barn. När man ger dem en uppgift tar de sig an den och gör verkligen sitt allra bästa, tillägger hon.

3D-målning

Resultatet på väggen kan beskrivas som en del av arkitekturen i området Östberga, målat med en känsla av att bilden är tredimensionell.

– Jag har jobbat med ett så kallat centralperspektiv i målningen, när man drar alla linjer mot samma punkt. Jag har försökt få med ljuset och färgerna och det minimalistiska i formerna.

Det var personal på kulturhuset som tyckte att väggen, som nu är dekorerad, saknade en målning och ställde frågan till staden om det var möjligt att få till något. Svaret från Stockholm konst blev ja.   

Linnéa Rygaard har bland annat gjort en väggmålning på Stövargatan i Rågsved 2017.

Teckningar från barnen. Foto: Sacharias Källdén

Nya väggmålningen på Östberga kulturhus. Foto: Sacharias Källdén