Det tar tio minuter att promenera mellan Örby slott och Östberga. Så nära ligger de två områdena. På bilden Margareta Källström (som sitter i styrelsen och filmrådet för Park), Gedeon Kihwahwa, Christina Goede och Robert Jelinek. Foto: Sacharias Källdén

Östberga och Örby slott ska mötas – med film

På ena sidan lyxvillor, på andra sidan ett utsatt område. Nu har eldsjälar på båda sidor börjat samarbeta för att få Östberga och Örby slott att närma sig varandra.

  • Publicerad 10:53, 4 sep 2019

Hur får man två områden som inte verkar ha något gemensamt att närma sig varandra? Den frågan har ett gäng personer från Örby slott och Östberga ställt sig. Det enda som skiljer de två stadsdelarna från varandra, rent fysiskt, är en fotbollsplan. Samtidigt finns en osynlig, men väldigt tydlig, barriär mellan dem, menar de.

– Man kan säga att Lisebergs IP är den gemensamma nämnaren här. Det är en plats som alla använder och som ligger precis på gränsen mellan de två områdena, säger Christina Goede, ordförande i Filmrådet på Park Folkets hus i Örby slott.

Nu är Östbergas nya kulturhus igång

Startar med gratis film

Östberga har ett rykte om sig att vara otryggt och stökigt, medan Örby slott är det fina området med villor i 10-miljonersklassen.

– Östbergaborna går sällan eller aldrig ned till Örby slott och vice versa. Det här har skapat ett vi-och-dom, och fördomar från båda håll som är helt onödig, säger Robert Jelinek, som jobbar för staden i Östberga, bland annat med nya Östberga Kulturhus.

Samarbetet är tänkt att ske med film, mat och prat och det hela kickas igång söndag 15 september, då visas filmen Green Book och det blir grillad mat till alla som vill ha.

– Film är ett bra sätt att mötas, det intresserar många och kan bli en gemensam plattform, för alla åldrar, säger Christina Goede.

Förutom Östberga Kulturhus och Park Folkets hus är Fryshuset Östberga med på tåget. De kommer att stå vid grillen på söndag, precis som de gör på fredagarna uppe i Östberga.

– Visas det filmer som intresserar de yngre tror jag att jag kan få med mig flera av dem ner till biografen, säger Gedeon Kihwahwa, som jobbar för Fryshuset i Östberga.   

Här är bion i Söderort som går bättre än någonsin

Fler från Örby slott till Östberga

En önskan på sikt är nämligen att få fler i Östberga och Örby slott att bli medlemmar i den lokala filmklubben, så att de kan fortsätta mötas på Park och önska filmer under vintern. Parallellt med det kommer det ordnas träffar som den på söndag.

– Samtidigt vill vi få fler från Örby slott att besöka Östberga kulturhus och delta i aktiviteter där, säger Christina Goede.

Syftet med alltihop är att skapa mer trygghet och en känsla av samhörighet för boende i båda områdena, menar de.

– Vi försöker i alla fall, sen får vi se om det fungerar. Men om ingen gör något kommer det bara bli ännu större avstånd och där vill vi inte hamna, säger Robert Jelinek.

"Det bästa är att mötas och lära känna varandra" säger Robert Jelinek, Christina Goede, Gedeon Kihwahwa och Margareta Källström. Foto: Sacharias Källdén

Film och grillat nästa helg

Den 15 september från kl 14.30 bjuds det på grillat och film på Park Folkets hus i Örby slott, Götalandsvägen 181.

Filmen som visas är Green Book, dramakomedi med Viggo Mortensen.

Den som vill bli medlem i filmklubben får för 50 kronor se fem filmer under hösten.

Mer info finns på parkfolketshus.nu/filmklubben

Enskede har fått ny butik – och mötesplats

Nyheter Kokboksförfattare och kolakokerska slår sig ihop Enskede har fått en ny, superlokal diversehandel. Det är Enskedeborna Hanna Franzén och Fanny Bergenström som tagit över Mostrarnas lokal i Enskede.måndag 20/1 20:00

Såhär kan Söderorts nya idrottshall se ut

Nyheter Idrottshall och skola byggs samtidigt Den nya idrottshallen som planeras vid Bolidenplan byggs i två våningar intill en helt ny F-9-skola. Platsen är grönområdet precis norr om rondellen.måndag 20/1 17:00