Östberbaborna Iman Salah, Sawen Gardawan, Melinna Silva och Shayan Gardawan har varit vänner sedan förskolan och hänger fortfarande ihop., ibland deltar de i Fryshusets aktiviteter. Foto: Sacharias Källdén

Östbergas unga lyfter med Fryshuset

Fryshuset anlitades av staden för att skapa lugn i Östberga. Två år senare hoppas de få fortsätta göra stadsdelen till en bättre plats tillsammans med ungdomarna.

  • Publicerad 07:30, 7 apr 2018

För två år sedan tog staden hjälp av personal från Fryshuset för att stötta Östbergas unga. Sedan dess har Fryshusets mobila team befunnit sig i stadsdelen fyra till fem dagar i veckan för att öka tryggheten i centrum, skapa tillitsfulla relationer och öka framtidstron i stadsdelen.

– Jag tycker att det har blivit mycket bättre i Östberga sedan Fryshuset kom hit, de har gett oss någonting att göra, en mening liksom. Men jag tycker att det borde vara mer aktiviteter för alla och inte bara fotboll, säger Iman Salah, 15.

"Stärka deras tro på sig själva"

Under 2017 har Fryshuset arrangerat en rad olika aktiviteter, bland annat spontanidrott i gymnastiksalen med till exempel fotboll, basket och fysträning. De har också, tillsammans med Östberga Community Center, varit ansvariga för att levandegöra Sommartorg Östberga där ungdomarna under tio veckor ansvarade för aktiviteterna.

– En stor del av Fryshuset metod handlar om delaktighet, att de unga själva ska vara med och genomföra aktiviteter, vilket stärker deras tro på sig själva. När vi gjorde Sommartorget i somras var det ungdomarna som bestämde vilka aktiviteter som skulle arrangeras på torget och det blev allt från bingospel med de äldre till yoga och tv-spel, säger Kristina Öman, Fryshusets projektledare i Östberga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Både Salim Mvungi och Marre Hormazabal är uppvuxna i Östberga och idag är de anställda av Fryshuset som ungdomsledare i stadsdelen.

– Vi har lärt känna många ungdomar på kort tid och skapat oss en bra relation till dem. Idag har ungdomarna mycket mer att göra, vilket ger en bra gemenskap. De har också lättare för att påverka samhället och tillsammans göra Östberga till en bättre plats, säger Marre.

Höga förhoppningar om allaktivitetshuset

Förra vårterminen diplomerades tolv ungdomar från Östberga i en av Fryshusets ledarutbildningar. Deltagarna fick både praktiskt och teoretisk kunskap i värderingsprocesser och förutsättningar för att själva ta ansvar och agera i samhället. De ungdomar som deltog blev också erbjudna ett sommarjobb på Fryshuset.

I nuläget är Fryshuset i full gång med att planera inför våren och sommaren och ungdomarna är också med och planerar vad som ska finnas i det nya allaktivitetshuset som invigs i Östberga i höst.

– Det kan bli bra om politikerna lyssnar på oss, men jag vet inte om de kommer göra det, säger en kille som inte vill ha sitt namn i tidningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kristina Öman och hennes kollegor tror på projektet.

– Kortsiktigt hoppas vi på att Östberga sommartorg ska bli lika bra som förra året, vi har även en workshop i kommunikation inplanerad samt ett entreprenörsläger i slutet av sommaren. På lång sikt hoppas vi på att allaktivitetshuset ska bli som ungdomarna tänkt sig. De har gjort så bra ifrån sig och kommit med så många bra idéer att vi har blivit tårögda av ungdomarnas engagemang. säger Kristina Öman.

"Tecken på att vi gör rätt"

Stadsdelen betalar Fryshuset 2,1 miljoner kronor per år för verksamheten i Östberga med pengar man tar från ett centralt demokrati- och utvecklingsprojekt. Fryshuset själva bidrar med en halv miljon kronor per år. Avtalet gäller fram till sista maj 2018, efter det utvärderas arbetet och förlängs med ett år i taget till 2020.  

– Vi hoppas på att arbetet kommer att fortsätta. Det här projektet är ingen quickfix utan en process. Vår metod är att vi tror på ungdomarna, försöker möjliggöra deras drömmar och stärka deras kvaliteter. Nu har vi varit i Östberga i två år och ungdomarna deltar i våra aktiviteter och samtal gång på gång, det känner vi är ett tecken på att vi gör någonting rätt, säger Kristina.

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00