Löfte. Peder Smith bjuder gärna ilskna bilister på en kopp kaffe i sommar. Foto: Sacharias Källdén

Östermalm får mer sommargågata redan i år

Förra året invigdes Östermalms första sommargågata på Nybrogatan. Nu kan Östermalmsnytt avslöja att även kvarteret Kommendörsgatan – Karlavägen väntas stängas av för biltrafik.

  • Publicerad 19:40, 31 jan 2019

Den 24 maj förra året var både dåvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) på plats för invigningen av Östermalms första sommargågata. Det handlade om en del av Nybrogatan, sträckan mellan Linnégatan och Kommendörsgatan, som stängdes av för trafik fram till den 18 september.

Här invigs Östermalms första sommargågata

Och i år kommer området med stor sannolikhet förlängas ytterligare och även omfatta kvarteret Kommendörsgatan – Karlavägen efter önskemål från lokala krögare.

– Ja, vi tittar på en förlängd sommargågata som går hela vägen till Karlavägen. Poängen med sommargågator är att vi testar oss fram, säger Daniel Helldén.

En av dem som gärna ser mer sommargågata är Peder Smith, vd på Bockholmengruppen som bland annat driver Spanjorskan och Nybrogatan 38. Båda restaurangerna är placerade längs en gata som vanligtvis är stendöd sommartid, säger han.

– Men förra sommaren fick vi plötsligt en levande gata. Det var en magisk känsla, som att vara utomlands fast här hemma. En sommargågata lockar även andra än de som bor i kvarteret och gör Stockholm levande, säger han när vi ses på restaurang Spanjorskan.

Så tycker stockholmarna om sommargågatorna

Personligen skulle Smith gärna se en helt bilfri innerstad. Men han vet att det finns de som stör sig på att de plötsligt inte kommer fram med bilen och blir av med sin parkering.

– Vi kan inte erbjuda en parkeringsplats, men däremot någonting annat. Den som inte gillar sommargågatan är välkommen in så bjuder jag på en kopp kaffe, lovar han.

Förra året kom beslutet väldigt sent och det var svårt för krögarna att hinna planera förbereda uteserveringar och personal. Men den här gången lovar Helldén att vara ute i god tid.

– Vi räknar med ett snart beslut, säger han.

Flera nya gågator i Stockholm i sommar