Första adventshelgen är det premiär för stor julmarknad i Garnisonen. Foto: Glad stad / Linda Gren

Östermalm får ny stor julmarknad

Julmarknader är en klassiker i adventstider. I år kommer en ny stor julmarknad till Östermalm och skapar julstämning.

  • Publicerad 13:01, 21 okt 2016

Under adventshelgerna blir det stor julmarknad på Östermalm – närmare bestämt i Garnisonen på Karlavägen 100.

– Jag tror att det blir Stockholms största julmarknad i och med att det blir varje lördag och söndag under advent, säger Fredrik Lindstål, ordförande i föreningen Glad stad.

Det är Glad stad som står som arrangör tillsammans med Designmarknad Sthlm. Under varje adventshelg klockan 11-17, med start lördagen den 26 november, kommer det att bli julstämning, juldofter och möjlighet för julklappsinköp eller annat.

– Man kan vänta sig åtminstone 60 utställare per tillfälle. Det blir konst, design, vintage, hantverk och liknande. Utbudet kommer kanske inte bara vara halmbockar, det är lite mer modernt, inte helt olikt Konstfacks julmarknad. Men vi vill ändå skapa en härlig julkänsla med musik, glögg och pepparkakor. Och det kommer att vara varmt! säger Fredrik Lindstål.

Kan komma tillbaka

Att julmarknaden hålls inomhus och att det är varmt och skönt för utställare och besökare är viktigt för arrangörerna. Glad stad, som bland annat arrangerar Hornstulls marknad, har tidigare haft jul- och vintermarknader utomhus.

Vintern 2015 var de en av aktörerna bakom vintermarknaden på Mosebacke, men eftersom solen inte nådde dit och det var blåsigt och kallt tvingades man stänga ner marknaden tidigare än tänkt.

– Vi tycker det är för kärvt klimat i Sverige för att ha återkommande aktiviteter utomhus. Det kostar mycket att ha en aktivitet för bara en gång, man måste sprida ut det över flera helger för att få ekonomi i det. Och vi tycker det är skönt att vara inne på vintern.

Fredrik Lindstål säger att det är första gången som Glad stad arrangerar marknad på Östermalm, men att det är ett spännande område att verka i. Och kanske kan det komma att bli en kommande jultradition.

– Glad stad har ett långsiktigt samarbete med Vasakronan, som äger Garnisonen. De har behov av att aktivera sina lokaler och vi är duktiga på att aktivera ytor. Det känns som att det finns rolig potential, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.