Uppfräschning. Till sommaren är tanken att östra Valhallavägen, delen som sträcker sig från Fältöversten till Gärdets fält, ska gå under namnet pop up-park. Foto: Emelie Nyman

Östermalm kan få "High Line"-park

Humlegårdsgatans pop up-park återuppstår till sommaren. Men det kan även bli fler pop up-parker – nu är tanken att göra östra Valhallavägen roligare.

  • Publicerad 10:56, 12 jan 2017

Sommarens pop up-park på nedre delen av Humlegårdsgatan blev en sådan pass succé att trafiknämnden har beslutat att konceptet ska fortsätta även sommaren 2017.

Men i år är tanken att också östra delen av Valhallavägen och kvarteret Krubban (väster om Historiska museet) ska ingå i projektet "Levande Stockholm". I stadsdelens verksamhetsplan för det nya året står det att nämnden ska jobba för just det.

LÄS ÄVEN Centerns nya förslag: Bygg Stockholm low line

Maria Antonsson (MP), Östermalms stadsdelsnämnds ordförande, har en tydlig bild av hur Valhallavägens mitt, som i dag är ganska trist och outnyttjad, kan göras roligare.

– Vi tänker att man kan ha offentlig konst i mitten, sittmöjligheter, planteringar, kanske uteserveringar och fik. Vi får se om näringsidkare vill göra något tillsammans med oss, tanken är ju att göra det här ihop. Och blir det bra vintrar kan man kanske göra ett skidspår på ena sidan, säger hon.

LÄS ÄVEN Humlegårdsgatan kan bli gågata i framtiden

Maria Antonsson säger att det vore kul att göra en flört med High Line i New York, den upphöjda gamla järnvägen som är omgjord till park, då även Valhallavägen har ett gammalt spår från spårvagn 4.

– Vi får se om det kan bli en 2.0, att göra det lite mer spännande än Humlegårdsgatan.

Maria Antonsson efterlyser redan nu fler idéer. Sedan är tanken att involvera skolelever och invånare i alla åldrar i en medborgardialog.

Även kvarteret Krubban ska bli mer levande i år, målet är att bland annat få in mer lekfunktioner, och där samarbetar staden med Statens fastighetsverk, som äger den marken.

Ingen gångfartsgata

När det gäller pop up-parken på Humlegårdsgatan kommer den ha samma sträckning som förra året, enligt Hans-Olov Blom, projektledare för Levande Stockholm på trafikkontoret. Det stora lastinfartet på övre delen av gatan samt renoveringen av Östermalmshallen tillåter inte att hela gatan blir gångfartsgata, vilket Gamla Livförsäkrings AB SEB Trygg Liv, fastighetsägare på gatan, helst hade sett. I alla fall inte i år. Det kan dock komma att bli andra aktiviteter, som uteserveringar, på gatan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.