Buss för barn. Förskolebuss har även använts i Söderort, här i Örnsberg. Foto: ARKIVBILD: Linda Gren

Östermalm skaffar buss för att lösa förskole-brist

Ett sätt att både lösa tillfälliga lokalbrister men också ett nytt arbetssätt. Nu ska Östermalm skaffa en förskolebuss.

  • Publicerad 12:59, 2 jun 2017

Stadsdelen har brottats med en del lokalproblem inom förskolan den senaste tiden, bland annat genom att flera bostadsrättsföreningar har sagt upp kontrakten för att istället göra bostäder. Men svårigheterna med att hitta tillräckligt med lokaler beror också på ojämna barnkullar och överklagade detaljplaner i nybyggen enligt förvaltningen.

Som Östermalmsnytt tidigare kunde berätta var en idé i detta arbeta att utreda om en förskolebuss kan vara ett alternativ. Nu går man vidare med planerna.

Tas in under

På kommande stadsdelsnämnd föreslår förvaltningen att de beslutar om att testa att ha en förskolebuss i stadsdelen. Tanken är att den ska hyras in under ett år för att sedan utvärderas.

– Vi har sett andra stora kommuner, som Malmö, jobba med det och vi vill testa det som ett komplement till våra fasta lokaler. Det är ett sätt att förhålla sig till förskole-verksamheten på ett annorlunda vis, en nyfikenhet kring hur vi kan jobba i förskolan. Bussen ska vara kopplad till en förskoleenhet, säger Eva Broström, avdelningschef för barn och ungdom vid stadsdelsförvaltningen.

Bostadsägarna kastar ut barnen – staden kan tvingas köpa förskolebuss

Är det här tänkt som en lösning på till exempel att ni blir av med lokaler när bostadsrättsföreningar vill göra om lokalerna?

– Nej, det är inte i den omfattningen vi tänker oss bussar. Det är inte möjligt att ersätta de platserna vi blir av med. Men det har en koppling till att vi har stora utmaningar med våra lokaler. En förskolebuss skulle kunna var den extra avdelningen som behövs under de toppar där vi har fler barn än platser.

Någon måste köra

Tanken är att barnen hämtas vid förskolan den är knuten till varje morgon för att sedan ta sig till olika platser där barnen vistas under dagen. Förskolebussen ska vara för äldre barn, 3-5 år och kommer troligen inte att komma på plats förrän nästa år. Bland annat måste stadsdelen först nu hitta en buss att hyra, kommer gå på drygt 50 000 kronor i månaden, och någon som kan köra bussen.

Föräldrarna förlorade striden om Essingens barnomsorg

– Vi behöver ha en utbildad chaufför. Har vi inte det i våra verksamheter behöver vi utbilda en eller hitta ett samarbete med en yrkesförarutbildning under tiden som vi utbildar vår personal, säger Eva Broström.

Det här finns på bussen

I dagsläget har bussen som finns tillgänglig att hyra följande utrustning:

Bilbarnstol för samtliga barn

Trepunktsbälten på samtliga platser

Höj-och sänkbara bord, där madrass kan läggas vid vila

Toalett

Pentry

Torkmöjligheter för blöta kläder

Speciella snödäck

Markis för solskydd

Brandvarnare

Pulversläckare

Alkolås

Separat värmeaggregat som håller värmen i bussen när den är parkerad, så att den inte behöver gå på tomgång

Lådor för förvaring av kläder och material

Pedagogiskt material för läroplanens ämnesområden (naturvetenskap, skapande, språk och så vidare).

Madrasser, filtar och kuddar för vila Bussarna kan byggas om och utrustas efter behov.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43